През последните седмици министърът на околната среда и водите Емил

...
През последните седмици министърът на околната среда и водите Емил
Коментари Харесай

Пожарникар и ревизор-хореограф спасяват Бургас с празни язовири

През последните седмици министърът на околната среда и водите Емил Димитров–Ревизоро сътвори несравним екшън. Повод бяха рисковете за водоснабдяването на Бургас. Най-напред нахока от парламентарната трибуна колегите Десислава Танева, Петя Аврамова и кмета Димитър Николов, че с безучастие трансформират града във втори Перник. После промотира пред премиера Борисов концепцията си за преобразяване на язовирите „ Ахелой ” и „ Порой ” в питейни, дотърча и в Бургас, с цел да убеди локалните институции да не я провалят. В паниката издейства от премиера уволняване на зам.-министър и назначение на двама нови, а и стартира реализация на плана без публични поръчки.

Ексцентричният Димитров мъчно може да бъде упрекнат в променчивост. През живота си е правил надалеч по-луди и хитри неща, пък и с бургазлията Валери Симеонов се заеха още от лятото да избавят града от водна рецесия. По-детайлно вглеждане в тематиката обаче отваря алтернатива воден извор ли ще бликне с плана, или финансов.

 

Празен язовир е проблем, два празни – избавление!

 

Липсата на превалявания през последните години понижи количествата в язовир „ Камчия ”, който зарежда Бургас (отчасти и Варна). В момента потребният му размер е цялостен 1/5, а съгласно прогнозната на екоминистерството водата ще стигне до месец май. За да няма рецесия, първоначално е понижено подаването към Варна. И тук идва основната концепция на Димитров - язовирите „ Ахелой ” и „ Порой ” от аграрни се трансформират в питейни, свързват сe с деривацията „ Камчия ” – Бургас. Ще имат статут на аварийно захранващи региона. Всичко това значи ремонт или създаване на кули, помпи, пречиствателни станции, стени, плюс полагане на 10 км нови тръби. Спускани към медиите информации сочат 50 млн. лева цена с наклонност за 60 млн. В бляновете на екоминистъра всичко би трябвало да е издигнато до 20 февруари, с цел да не се употребява тематиката като рецензия при парламентарния избор. Времето щяло да бъде пришпорено посредством оповестяване на отчасти бедствено състояние край язовирите и тръбите, т.е. да няма отсрочване с състезания, процедури за околната среда и така нататък

Всяко претупване при харченето на милиони е подозрително, само че цялата тази работа има един различен базов проблем. Той не е във обстоятелството, че занапред към „ Ахелой ” и „ Порой ” ще се построяват санитарни охранителни зони. Нито че пониженото подаване от „ Камчия ” за Варна значи неимоверно по-скъп рандеман (северният град ще компенсира посредством девненските извори, където себестойността е седемкратна, само че цената до вота няма да се промени, с цел да не се получи нова предизборна критика). Базовият проблем е, че мащабите на „ Ахелой ” и „ Порой ” са прекомерно скромни, изключително в сухи години. По данни на Министерство на околната среда и водите потенциалът на „ Порой ” е 45.2 млн. куб. м, а потребният му размер в този момент през декември е 7.1 млн. куб. м; „ Ахелой ” е с 12.7 млн. куб. м общ размер, използваеми сега са 1.7 млн. куб. м. „ Камчия ”, чийто потенциал е 233.5 млн. куб. м, е с потребен размер 32.6 млн. куб. м в този момент. Тоест дружно „ Порой ” и „ Ахелой ” са четири пъти по-малки от „ Камчия ”, отново дружно водата в тях е 3.5 пъти по-малко и двата са по-празни от „ Камчия ”. Могат ли тези язовири, даже и след ремонтите, които ще понижат загубите на вода, да бъдат в действителност от изгода? Колко месеца би се разчитало на тях при рецесия, с цел да оправдаят милионите? Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, въпреки да е покровител на плана, не скри пред " Сега " актуалната обстановка: „ По информация на ВиК в единия съвсем няма вода, с цел да служи за аварийно водоснабдяване. В по-големия - Поройския, има за несъмнено време ”.

 

Естествено, изкуствено или изобретателно?

 

Пред Българска национална телевизия Димитров изясни, че двата водоема ще се пълнят по натурален път от Руенския Балкан. Ако не можели да сбират вода, нямало да бъдат издигнати преди време. За Чолаков изгодите също са големи: „ Ремонтите са планувани в подобаващото време – добре е водата да бъде на уместно равнище предвид на откоси, провалите по стените и така нататък Ще имаме авариен вид, който с години ще е от изгода за региона. Навремето експертите са планували четири вероятни засушавания за 100-годишен интервал ”. Деканът на хидротехническия факултет към УАСГ доцент Петър Филков пък разяснява, че концепцията е добра, всяка вода е от помощ, въпрос на съответна реализация е по какъв начин в действителност ще се помогне.

Има обаче и гневни отзиви срещу. „ Бургас не е заплашен. Водните рецесии се основават изкуствено, с цел да може ръководещите да си заделят пари за чекмеджетата. Сега е началото на зимата и не може да се прави прогноза какво ще е пролетното прииждане. „ Ахелой ” и „ Порой ” са дребни, биха помогнали за водоснабдяване 1-2 месеца. Не са изследвани водите им. Ако единствено за едните пари е работата - има смисъл. По-добрият вид е язовир „ Цонево ” да се включи за водоснобдяване на част от Варненска област и Добричка и по този метод да се икономиса вода от „ Камчия ” ", разяснява пред „ Сега ” Асен Личев, някогашен началник на дирекцията по ръководство на водите в Министерство на околната среда и водите. Според него изобретателно се основава проведен безпорядък. Личев добави: „ На върха е пожарникар. Ресорният министър е хореограф-ревизор ” (има поради образованията на Димитров – б.а.). Надолу по веригата били правист, икономист.... „ Кой от тях схваща от ръководство на водите!? - това е тъжната истина ”, приключи Личев. Димитър Куманов от съдружие „ Балканка ” също се чуди по какъв начин с празни язовири ще се извърши задачата (интервю пред уеб страницата „ Флагман) ”.

 

При парите суша няма

 

Чолаков показа още, че точни калкулации за мащаба на вложенията към момента липсват. По негова информация милионите ще дойдат от Държавната консолидационна компания (ДКК). След абсурда на Ревизоро в Народното събрание пък Борисов бе споделил, че 850 млн. лева са планувани за бранша в европейския План за възобновяване. Отделно със 100 млн. лева ще бъдат ремонтирани и тръбите от „ Камчия ” към Варна. След всичко това е ясно, че финансовите потоци занапред ще текат по всички посоки. И тук идва още един основен миг. През 2018 година държавното управление отпусна на ДКК 500 млн. лева за незабавен ремонт на язовири. Свършената работа досега е минимална, изобщо не е ясно къде потъна колосалната сума. Отделно пари бяха налети в новосъздаденото държавно дружество за язовирите, което към този момент обезпечава само заплати на чиновниците си. Две години по-късно се оказва, че след толкоз доста пари и залисия някой се е плеснал по челото и открил, че язовирите край Бургас би трябвало да се ремонтират незабавно - и настъпва блъсканица без процедури, с разчети на коляно. Разбира се, никой не е чак толкоз елементарен, че да допусне несъзнателно такава неразбория. За водните проблеми на Бургас се приказва най-малко от 15 години (първата концепция бе създаване на язовир). Въпреки това " Ахелой " и " Порой " не бяха в проектите на ДКК. Бъркотията е нарочна, с цел да потъват милионите.

Но най-интересното е, че планът е жертван на триумф. Ако вали, Бургас ще се доставя все по този начин от " Камчия ", няма да се тества работи ли аварийното зареждане. Ако не вали, рецесия ще има, само че при толкоз невалене отговорна ще си е природата - (не)пито-платено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР