През последните няколко години се наблюдава драматичен срив в популацията

...
През последните няколко години се наблюдава драматичен срив в популацията
Коментари Харесай

Смъртно събитие в Берингово море: Как изчезнаха 10 милиарда раци

През последните няколко години се следи трагичен срив в популацията на снежните раци в Берингово море , като броят им е намалял с удивителните 10 милиарда сред 2018 и 2021 г. 

Спадът в числеността е считан за една от най-големите загуби по рода си. Това събитие е предиздвикало Министерството на околната среда на Аляска да затвори риболовния сезон през 2023. 

Ведомството има цел да резервира и поддържа запасите от снежни раци, които се ловят от моряците, тъй като се считат за деликатес. Смята се, че повишаващите се температури са, най-малко частично, причина за спада на популацията.  

In October 2022, Alaska cancelled the Bering Sea snow crab season for the first time ever. An estimated 10 billion snow crabs essentially went missing. Why? went to Alaska to find out. Don't miss his report now playing.
— Andrea López-Cruzado (@lopezcruzado)
Както подсказва името, снежните раци се развъждат при по-ниските температури в северните океани. През лятото младите раци узряват в „ студени басейни “, където топящият се лед намалява температурата на дъното на океана малко над нулата. По-високите температури могат да причинят случаи на апетит, както и заболявания при раците , показват специалисти.  

Хипотеза на учените е, че раците са се преместили в съветски води, макар че там не е имало надлежно нарастване на броя на раците. Разглеждайки спада обаче, екип от учени е открил, че гореща вълна в източната част на Берингово море през 2018 година и 2019 година може да е довела до злополучие, защото раците са били лимитирани в обсега си. Това е довело до всеобщ апетит за тези човеци. Проучването, извършено от откриватели от Националната администрация за океаните и атмосферата, цитира проучвания, които откриват, че животните се нуждаят от доста повече храна.  

Оттам показват, че температурата на водните басейни, които населяват раците се е повишила, като е достигнала до 3°C. Според учени точно това е довело до смъртност. 

Mortality Event: How 10 Billion Crabs Went Missing In The Bering Sea
— •spooky•girl•cassiopeia•™ (@sadgirlcassi)
Учените допускат, че гладът евентуално е изиграл роля в изгубването на повече от 10 милиарда снежни раци . Експертите съпоставят явлението с морската гореща вълна в Аляска през 2016 година Те показват, че „ смъртността наподобява е една от най-големите загуби на преносима морска макрофауна от горещи талази в международен мащаб “. 

Изследователският екип показва, че климатичната рецесия е идната екзистенциална опасност за риболовците , като изгубването на снежните раци е отличен образец за това какъв брой бързо могат да се трансформират популациите. 

„ Берингово море е на предната линия на провокираната от климата смяна на екосистемата “, заключават те. „ Проблемите, пред които е изправено сега Берингово море, предвещават редица рецесии ”, безапелационни са учените. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР