През последните над десетина дни времето, предвид силния вятър и

...
През последните над десетина дни времето, предвид силния вятър и
Коментари Харесай

Дългогодишен рибар: Шаранът си е шаран, край морето без черноморска риба за Никулден не може

„ През последните над десетина дни времето, поради мощния вятър и бурните талази в морето, е много непредразполагащо за Никулден да има прясна черноморска риба. Моята откровена и настойчива рекомендация към хората край морето е да не лишават никулденската софра от черноморската риба, като отворят фризерите си. Сигурен съм, че след този сполучлив рибарски сезон все ще има спретнат по някой пакет ", сподели дългодишния риболовец от Балчик Виктор Лучиянов.

„ Който е роден край морето няма по какъв начин да харесва шарана. Твърдя най-отговорно, че черноморската риба е една от най-вкусните в света. Дори и да престои няколко седмици във фризер, не губи качествата си ", добави той.

Риболовният сезон беше извънредно богат на лефер, сафрид, зарган, карагьоз. Една от най-предпочитаните риби за подготвяне на Никулден около морето е леферът. На нея години наред залага и Лучиянов. " Както и да я приготвиш тази риба, постоянно е вкусна. Но предлагам лефер на дървени въглища. И тук идва тънкостта – печен благодарение на пулверизитор с вода.

Аз научих рецептата от гърците, които ни подлагат на критика, че не знаем по какъв начин да печем риба. Опитах се да им обясня, че, когато се пече рибата, би трябвало да се маже с олио, зехтин, масло и така нататък Оказа, че това е неправилно. След като е почистена добре рибата – лефер, скумрия, карагьоз, се взема пулверизитор със студена вода. Когато частите се наредят върху скарата над дървените въглища, стартира запалване на рибата. В този миг се пръска леко върху нея, тъй че капчиците вода да угасят огъня. По-важен е обаче другият резултат – рибата да почне да става сочна.

И друга детайлност – капките вода, падайки върху жарта, отделят пара нагоре. Тази пара в допълнение доприготвя рибата и резервира сочността й. Мазнина не се поставя, защото рибите – лефер, чернокоп, карагьоз, отделят толкоз лой, че, когато почна печенето им, може да възпламенят дървените въглища ", изяснява Лучиянов. „ През зимния интервал „ наборът " от типове риба в морето става много по-малък, главно се лови карагьоз, попчета, в лимитирани количества калкан ", споделя дългогодишният риболовец.

Дияна Райнова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР