През почивните дни редица дървета по протежението на ул. Райно

...
През почивните дни редица дървета по протежението на ул. Райно
Коментари Харесай

Премахването на дървета от улица в Аджисана – санитарна сеч или дежа вю за „Васил Априлов“ и „Даме Груев“?

През почивните дни редица дървета по протежението на ул. „ Райно Попович “ са били изсечени, алармират жители. По думите им типът им бил здрав и недоумяват какво постанова премахването им. Определят дейностите на общината като „ отвратителна нелепост “ , която неотложно би трябвало да бъде прекратена.
Прочетете още
В момента ул. „ Райно Попович “ е обект за реорганизация, като част от по-мащабен план за обновяване на градската среда в регион „ Централен “. Попада в каре, където се работи по рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари. Предвидено е и инсталиране на енергоспестяващо улично осветяване. Дейностите се осъществят по стратегия „ Региони в напредък “ и започнаха в края на 2021г..

Премахването на дърветата, ситуирани на тротоарните пространства, се е случило по отношение на протичащите ремонтни действия. Медията ни се свърза с Община Пловдив, бенефициент на поръчката, откъдето разясниха, че изсичането се прави според издадена от предходното ръководство заповед.

На въпрос какво е наложило сечта дадоха отговор, че дърветата са били заболели , което е било установено от комисия, направила оглед на място.

„ Кварталът е в положение на строителна площадка с необезопасени трапове по тротоарите от години. Вместо планът да се съобрази със зеленината в квартала, започнаха да изсичат дърветата, като за по-лесно. Изпълнителят се оправдава с „ разпореждане от общината “ “, споделя пловдивчанинът, алармирал до медиите за сечта.

Ръководителите на плана обаче прецизират, че в него  е заложено озеленяване , което би трябвало да компенсира отсичането на растителността, оценена в този момент като негодна. Запазването на компрометираните дървета крие риск, защото част от тях са остарели и при влошени метеорологични условия може да причинят вреди. С други думи - сечта на на ул. " Райно Попович " е по-скоро санитарна и няма да засегне всички дървета, попадащи в територията на реконструкциите. 



Припомняме, че публично неодобрение се надигна и когато се правиха ремонтите по улиците ул. „ Даме Груев “ и бул. „ Васил Априлов “. Там обаче въпросът бе малко по-различен, защото без изрязване на дърветата, на процедура осъществяване на плановете нямаше по какъв начин да бъде осъществено. 

Но до момента в който в случая на проточилия се ремонт за разширение на пътното платно в регион „ Южен “ специалисти установяваха нездравословното положение на дърветата и даже дефинираха премахването им като наложително, то историята на булеварда в „ Централен “ е по-друг образец. Десетки здрави чинари на " Васил Априлов " бяха изсечени измежду лято, с цел да се построи в подземната мрежа канализационен колектор. Действията на общината бяха наказани от екоактивисти и жители, които внесоха подписка срещу премахването на дърветата и даже сезираха съда. Магистратите обаче отхвърли жалбата им, а самодейността по-скоро стана почва за неудобен ПР от страна на предходното ръководство на Оперативна програма „ Градини и паркове “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР