През октомври 2021 г., след като станаха известни истинските размери

...
През октомври 2021 г., след като станаха известни истинските размери
Коментари Харесай

Коментар | Пътища, политици, прокурори и пари

През октомври 2021 година, откакто станаха известни същинските размери и параметри на инхаус договорите за " Хемус ", свлачищата, Видин - Ботевград и други далавери в Министерство на регионалното развитие, " Капитал " написа, че ГЕРБ е завещал на идващите ръководещи един куп компании, с които щат не щат, ще би трябвало да работят.Две години по-късно, уви, тази прогноза е все толкоз вярна. Когато си раздал над милиард за задатъци, без никакви графици, без съвсем никакъв контрол и безусловно с хвърчащи гаранции, е мъчно да си ги вземеш назад. Няколко служебни и едно постоянно държавно управление се бориха с ребуса, оставен в пътното строителство, като изходът постоянно е еднакъв - връщат се при същите остарели герои. Сега новият кабинет евентуално ще направи същото.

През октомври 2021 година, откакто станаха известни същинските размери и параметри на инхаус договорите за " Хемус ", свлачищата, Видин - Ботевград и други далавери в Министерство на регионалното развитие, " Капитал " написа, че ГЕРБ е завещал на идващите ръководещи един куп компании, с които щат не щат, ще би трябвало да работят.

Две години по-късно, уви, тази прогноза е все толкоз вярна. Когато си раздал над милиард за задатъци, без никакви графици, без съвсем никакъв контрол и безусловно с хвърчащи гаранции, е мъчно да си ги вземеш назад. Няколко служебни и едно постоянно държавно управление се бориха с ребуса, оставен в пътното строителство, като изходът постоянно е еднакъв - връщат се при същите остарели герои. Сега новият кабинет евентуално ще направи същото.

Има съображение в обвиняванията, че предишният кабинет " Петков " обясняваше по какъв начин не могат да се дават пари на тези компании и по тази причина падна, а " Денков - Габриел " ще си затвори очите и ще продължи да работи със същите. Но оттатък политическите лицемерия на деня има нещо друго значимо откъм гърба - две години нищо не помръдна, с цел да открие отговорните за тази чудовищна скица и да ги накаже. Нито един министър или зам.-министър от държавно управление на ГЕРБ, нито един ръководещ кадър на " Автомагистрали ", нито един член на АПИ не е измамен под отговорност за това, че милиарди държавни пари са дадени в частни ръце.

При първия кабинет след ГЕРБ най-малко в полицията имаше някакво придвижване - тогава станаха известни " чувалите с пари ", изнасяни от банки и в чужбина. Темата беше подета от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, от прокуратурата оповестиха, че Националната следствена работа, която е под управлението на настоящия и.д. основен прокурор Борислав Сарафов, също организира следствие. За къс миг даже живяхме с илюзията, че голямата корупционна скица, станала пред очите ни, ще бъде разкрита. Оттогава нищо не се е чуло за това следствие.
Реклама
Като всичко друго, това също угасна бързо и безметежно в българското политическо тресавище. Основният провинен са тези, които са позволили това, а те към момента са във властта. И работят в комбина с прокуратурата. Под диктата на Иван Гешев нищо, обвързвано с тази скица, не беше разследвано или разкрито. Сега Гешев го няма. Но хората, поставили го, са още там. И до момента в който всички в този момент ще крещят по какъв начин още веднъж се договарят пари за строителите, тези зад тях, които в действителност прибират тези пари, ще се усмихват безшумно и ще вечерят на мира.

Бившият шеф на болница " Лозенец " проф. Спасов несъмнено също се усмихва предостатъчно. Преди повече от година той беше махнат от управлението на тогавашната " държавна " болница, откакто се разбра, че там е работела скица за търговия с органи - правили са се противозаконни трансплантации, а той персонално е нареждал да се промени описът на чакащите за трансплантация в интерес на непосредствен до ГЕРБ държавен служител. В същото заведение около следствието на АКФ " Осемте джуджета " имаше обвинявания, че болничното заведение взе участие в скица за изнудване - в случай че не си прехвърлиш компанията, лекарите ще убият сина ти, като го лишат от животоспасяваща процедура. И нищо. Ако тези злокобни обвинявания са погрешни, за какво прокуратурата не ги проверява и не отбрани достойнството на този човек? А в случай че са правилни? Вместо следствие Спасов беше определен за декан на Медицинския факултет на Софийския университет, откъдето отново ще има надзор върху болничното заведение. И ще вечеря на мира.
Свързани публикации Решения за 8 милиарда лева: какво ще става с договорите за " Хемус ", свлачища и пътната поддръжка 12 юли 2023, 15:22 Почти без конкуренция: предстоят нови поправки на два тунела на " Хемус " за 75 млн. лева 4 май 2023, 12:24
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР