През миналата година Басейнова дирекция“ е дала предписания за почистване

...
През миналата година Басейнова дирекция“ е дала предписания за почистване
Коментари Харесай

Директор „Басейнова дирекция“: Причината за наводнението е многото дъжд, а не непочистените корита

През предходната година „ Басейнова дирекция “ е дала наставления за разчистване на сектора сред Слатина и Розино по река Стряма. По мои данни не е открит следващ надзор както би трябвало.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Васил Узунов, шеф на басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.

По думите му, това ще бъде едно от нещата, които той като нов шеф ще предприеме – превантивния надзор и следене на осъществяването му.

Процедурата по осъществяване на тези наставления е много комплицирана, тъй като е обвързвана с финансиране както от фонда към Министерски съвет за бедствия и повреди, по този начин и средства, нужни на „ Напоителни системи “ да поддържат дигите и бермите на реките.

 
Причината за наводненията са огромните количества дъжд, които са се изсипали в интервал от 14 часа. За най-пострадалите села повода не са непочистените корита, а този дъжд, който се е изсипал – над 200 кубика на кв. м.
Почистването е съдействуващ фактор за попречване на злополучие, само че главната причина е, че коритата не са проектирани за такива количества вода.

Другото място където имаме наставления за разчистване на коритата е надолу по Стряма покрай Трилистник, само че скъсването на дигата е над това място, където са предписанията, добави той.

Вече обстановката се успокоява, няма тревожни сигнали и преливане на язовири, сподели още Узунов.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР