През изминалите няколко дни в медийното пространство, социалните мрежи и

...
През изминалите няколко дни в медийното пространство, социалните мрежи и
Коментари Харесай

Декан от СУ критикува учени, поставящи под съмнение ролята на човека в глобалното затопляне

През миналите няколко дни в медийното пространство, обществените мрежи и научната общественост се зароди полемика към изказани отзиви на български учени, които слагат под подозрение човешката активност като фактор за пораждане на световното стопляне и последващите климатични промени и даже отхвърлят дейностите (на световно и локално ниво) за понижаване на отрицателното човешко влияние върху климата на планетата. 

 

Уважавам плурализма в научните полемики и имам вяра в свободата на словото, само че в същото време съм уверен, че всяка позиция би трябвало да бъде подплатена със солидни научни проучвания и безспорни аргументатирани обстоятелства. Има хиляди научно верифицирани свидетелства, които потвърждават климатичните промени като резултат от човешкото влияние. 

 

За мен като академик и админ е от основополагащо значение да не отхвърляме проблемите, а да ги признаваме и да търсим способи за разрешаването им. В този ред на мисли съм горделив, че Геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” е флагман на академичната общественост по тематиката с климатичните промени. 

 

От идната академична година в портфолиото на бакалавърските ни стратегии се включва специалността “Climate change and management ”. Новата компетентност сплотява университетския капацитет на пет факултета от СУ и показва опция за англоезично образование, отваряйки порти за интернационалните партньорства и реализация на студентите по целия свят. 

 

Повече от 10 години имаме магистърска стратегия “Изменение на климата и ръководство на водите ”, която подчертава точно върху научните постижения в тази предизвикателна тематика. В допълнение тематиката за климатичните промени е застъпена в образователните проекти на бакалавърските ни стратегии. 

 

Значима част от университетския състав на ГГФ работи интензивно и пълноценно в национални и интернационалните стратегии и планове, отдадени на битката с климатичните промени. Учени от нашия факултет със своята експертиза вземат участие в създаването на национални и общински програми/стратегии за битка и акомодация към климатичните промени. 

 

️В този ред на мисли показвам персоналната си позиция, а имам вяра и на моите сътрудници преподаватели и студенти, че Геолого-географският факултет е на верния път и посредством научната си и просветителна активност ще се стремим да способстваме за съответно и функционално общество. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР