През 2024-та ще е по-рисково за играчите, които купуват апартамент

...
През 2024-та ще е по-рисково за играчите, които купуват апартамент
Коментари Харесай

Българинът задлъжнява рекордно, а кредитен консултант заговори за балон на имоти, надут от ниските лихви

През 2024-та ще е по-рисково за играчите, които купуват апартамент с концепцията да го продадат след къс интервал, предизвести Тихомир Тошев

Ниската безработица, растежът на приходите през последните две години ще карат българина да е по-смел за задлъжняване и придобиване на парцели през тази година. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ изпълнителят шеф на „ Кредит център “ Тихомир Тошев.

„ По отношението на кредитирането изпратихме една рекордна година. Ще изкараме още една такава, защото ползата за покупка на жилище остава висок, както и към заемите “, предвижда той, а на въпроса дали е изненада фактът, че българите не престават да влагат и да купуват парцели, макар високите ценови нива, отговори с „ не “. „ Ако влезем в детайлите на данните, ще забележим, че пет следващи тримесечия пазарът на парцели е занимателен, т.е. броят на покупко-продажбите понижава, добави специалистът. 

„ Най-вероятно 2024-та ще е една по-спокойна година, само че поради високите цени на парцелите ще има растеж на размера изтеглени заеми. Все по-често българинът задлъжнява с по-големи суми, когато желае да си купи парцел. Голям е ползата към столицата и огромните градове, където цените са към този момент много високи “, посочи той.

„ Депозитите нарастват. 78 милиарда сме икономисали. Очаква се усмиряване на пазара на парцели. Доходността там ще намалее и ще е по-рисково, изключително за по-спекулативните играчи, които купуват с концепцията да го продадат след къс интервал до 9 месеца. Най-вероятно ще забележим увеличение на банковите депозити, макар ниските лихви “, разяснява Тошев. 
 
„ Младите, които имат положителни приходи, теглят по половин милион лв., с цел да имат тристаен апартамент в София. Преди 3-4 години това изглеждаше немислимо. Хората би трябвало да са деликатни. Много се приказва за балон на парцели и за това, че ниските лихви по заемите го подтикват. Почти 50% от покупко-продажбите са кешови “, добави той.

Изпълнителният шеф на Българската фондова борса Маню Моравенов пък сподели, че от позиция на рентабилност може би тази година няма да е толкоз добра, както 2023-та, само че пък ще е обещаваща за новите компании. „ Очакват се много такива да набират капитали през тържища. Не става въпрос единствено за България. Това е в световен аспект “, посочи той.

„ Много странна обстановка се е получила в България през предходната година. Основната причина е, че нашите банки са свръх ликвидни. Те имат опция да дават средства и печелят добре “, съобщи Моравенов, откакто водещият Златимир Йочев го пита за какво международната наклонност за покачването на лихвите по депозите и по ипотеките при нас се усеща едва.

„ Въпреки ниските лихви имат рекордни облаги през предходната година. Това е някаква специфичност за България, която няма да продължи дълго. Най-вероятно обаче и през идната година лихвите ще продължат да са относително ниски на фона на това, което се случва в Европа. Например федералният запас усили лихвите до над 5,5% през предходната година, а Европейската централна банка – над 4%, а в България за депозитите са под 2 % “, разяснява шефът на фондовата борса. 

„ Влизането в Шенген и това, че имаме устойчиво държавно управление са причина за задгранични вложения. Рискът да вложение на пари в България ще падне фрапантно. Това ще се отрази непосредствено на финансовите пазари и косвено на стопанската система ни “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР