През 2011 г. 10-годишното канадско момиче Катрин Грей стана най-младият

...
През 2011 г. 10-годишното канадско момиче Катрин Грей стана най-младият
Коментари Харесай

Надникнете в космоса с помощта на тези 4 сайта

През 2011 година 10-годишното канадско момиче Катрин Грей стана най-младият човек, разкрил свръхнова звезда. Тази вест показва обстоятелството, че през днешния ден живеем в невиждана ера. Епоха, в която всеки задоволително стимулиран гражданин на света може да търси екстрасоларни планети и да прави други съществени астрономически открития. Ще ви представим няколко уеб страницата, които могат да бъдат насочна точка за всеки новак фен астроном.

http://www.worldwidetelescope.org

Световният телескоп (WWT - The WorldWide Telescope) съставлява тъкмо това, което допуска името му. Това мултимедийно приложение прелестно илюстрира степента, в която международната мрежа демократизира науката. WWT сплотява в едно астрономическа информация от доста източници, в това число от някои от най-големите наземни (като „ Паломар ” в САЩ) или галактически телескопи (като „ Хъбъл ”). Резултатът от това е, че всеки консуматор с интернет връзка може да преглежда най-хубавите изображения на цялостното звездно небе, с които разполага човечеството, освен това от комфорта на своя стол. В допълнение WWT предлага и неповторими виртуални 3D турове по повърхността на Марс, съединени от над 13 хиляди изображения с висока резолюция, събрани от галактически апарати. Използването на „ планетарния телескоп ” изисква изтеглянето и инсталирането на софтуерно приложение на компютъра.

http://hubblesite.org/

Не може да съществува сбирка от астрономически уеб сайтове, която да не включва уебмястото на най-успешния галактически телескоп „ Хъбъл ”, публично прочут като Hubble Space Telescope (HST). Сайтът включва всичко, с което телескопът влезе в историята, в това число спиращите дъха „ пощенски картички от Вселената ”. Мястото съдържа и богата просветителна информация за начинаещи астрономи фенове. Ветеранът „ Хъбъл ” евентуално ще бъде пенсиониран през идващото десетилетие. Визуалната изложба на HubbleSite обаче сигурно ще остане източник на ентусиазъм за всеки, който се интересува от астрономия.

http://www.planetary.org/

Създадената през 1980 година в Съединени американски щати неправителствена организация „ Планетарно общество ” (The Planetary Society) е най-голямата в света институция, измежду чиито цели е директното ангажиране на обществеността в галактическите проучвания. Сред нейните създатели е огромният астроном и популяризатор на науката Карл Сейгън. Освен откриватели и инженери в организацията членуват доста галактически запалянковци от 125 страни. Всеки може да стане част от идеята на „ Планетарното общество ” – с подаяние или с присъединяване в някой от плановете на организацията. Едно от многото неща, които може да научите в уеб страницата на обществото, е по какъв начин да вършиме и обработвате изображения на галактически тела. За задачата е добре да наблюдавате уроците на астронома Емили Лакдавала. Всичко това е в допълнение към настоящата информация и богатите просветителни запаси, засягащи всички аспекти на галактическите проучвания.

http://www.google.com/sky

Амбициите на Гугъл да индексира и разгласява цялата информация на човечеството от дълго време се простират оттатък рамките на планетата, освен това напълно безусловно. В допълнение на сателитната карта на света Гугъл Maps интернет колосът поддържа и аналогични услуги за Луната (Google Moon) и Марс (Google Mars), както и на цялото звездно небе (Google Sky). Последната е добър образец за галактическите упоритости на Гугъл и съставлява интерактивна небесна карта, побираща цялата забележима Вселена във тип, комфортен за разглеждане в уеббраузър. Първоначалният аспект включва мозайка от изображения, събрани от огромните картографски проучвания на небосвода Sloan Digital Sky Survey и Digitized Sky Survey, както и от телескопа „ Хъбъл ”. Освен в оптичната част на спектъра, Космосът може да бъде прегледан и в инфрачервена светлина или в микровълни посредством данните, събрани надлежно от галактическите телескопи IRAS (Infrared Astronomical Satellite) и WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe). Общият брой на небесните обекти, които могат да бъдат видени в Гугъл Sky, е над 500 милиона.

Начо Стригулев

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР