През 2006 г. край бреговете на Исландия от океанското дъно

...
През 2006 г. край бреговете на Исландия от океанското дъно
Коментари Харесай

Най-старата гигантска мида в света

През 2006 година край крайбрежията на Исландия от океанското дъно е извадена гигантска океанска мида от типа Arctica islandica. Подобно на метода, по който можете да преброите пръстените на едно дърво, с цел да определите възрастта му, можете да преброите и пръстените на тези миди, с цел да определите почти възрастта им. И на идната година учените вършат тъкмо това.

Макар и впечатляващо остаряла, по-късно спомагателното радиовъглеродно датиране сподели, че тя е още по-стара –. Това слага евентуалната ѝ рождена дата някъде към 1499 година от н.е. – и скоро мидата е наречена от медиите „ Мин “, защото е почнала да живее по времето на династията Мин в Китай.

Всъщност, е много постоянно срещано събитие типът да живее над 100 години или даже повече.

„ Един и същи тип миди се ловят с комерсиална цел и се употребяват всекидневно “, споделят през 2013 година пред Би Би Си откриватели, които учат мидата. „ Всеки, който е ял мидена чоудър в Нова Англия, евентуално е ял месо от този тип, доста от които евентуално са на няколкостотин години. “

„ A. islandica има доста ниска консумация на О2. Когато едно животно има толкоз муден метаболизъм, това нормално значи, че то има и доста дълга дълготрайност на живота. Въпреки това считам, че част от повода за нейното дългоденствие се крие и в гените ѝ “, споделя морският биолог Дорис Абеле пред Science Nordic.

„ С изключение на окислението от нуклеиновите киселини, равнищата на увреждане на A. islandica не се трансформират с възрастта, което демонстрира чудесно поддръжане на клетките “, се добавя в публикация по тематиката. „ Тъй като корелации сред окислението и възрастта са показвани и преди при други организми, а степента на струпване на това окисление корелира с относителната възраст и при двете изследвани популации, то може да отразява вътрешни механизми на стареене. “

За страдание на Минг и с цел да разберем какъв брой дълго може да живее този тип, животното не доживя да чества повече рождени дни; мидата – претърпяла Просвещението и телевизионния сериал „ Приятели “ – умира през 2006 година, евентуално вследствие на метода, по който е била замразена, когато за първи път е била извадена от убежището си на океанското дъно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР