През 1989 г. малко дете умира от рядко заболяване и

...
През 1989 г. малко дете умира от рядко заболяване и
Коментари Харесай

Жена, грешно обвинена в убийството на бебето си, бе спасена от биохимик

През 1989 година малко дете умира от рядко заболяване и вследствие на това майка му е наказана за убийството. Тя ще бъде освободена едвам откакто епизод от „ Unsolved Mysteries “ довежда случая до вниманието на биохимик от университета Сейнт Луис.

На 7 юли 1989 година в окръг Джеферсън, Мисури, тримесечният Райън Столингс е откаран по неотложност в болница в Сейнт Луис от родителите си, Патриша и Дейвид Столингс. Той отхвърля да се храни през последния ден, както и диша прекомерно бързо и наподобява все по-замалял.

„ Тъй като родителите не съумяват да обяснят очевидното излагане на детето на етилен гликол и заради други фактори в обществената им история “, екипът, който в последна сметка ще оневини Патриша Столингс, написа в отчет за случая, „ бебето е сложено под защитно настойничество. “

Около 8 седмици по-късно, в доста несполучлив миг за Столингс, тя посещава сина си, който е под грижите на приемни родители. На идващия ден момчето стартира да повръща, да диша тежко и да получава мускулни конвулсии. Отново са открити високи равнища на етиленгликол в кръвта на пациента. На 4 септември дребното момче почива. В дома на Патриша и Дейвид Столингс управляващите намират антифриз, а на идващия ден тя е упрекната в убийството на сина си.

Като допълнение към трагичността на обстановката, Патриша Столингс е бременна. Тя ражда втория си наследник, до момента в който към момента чака правосъден развой, а второто момче – Дейвид младши – е настанено в приемен дом. Но месец след раждането си, познайте… той стартира да изпитва признаци, сходни на умрелия си брат, макар че няма никакъв контакт с майката. Момчето бързо е диагностициран с рядко генетично заболяване – метилмалонова ацидемия (MMA) – което би обяснило освен неговите признаци, само че и гибелта на брат му.

MMA е група от генетични болести, които пречат на тялото да разгражда избрани елементи от протеини и мазнини. В резултат на това в тялото се натрупват токсични субстанции, което постоянно води до съществено заболяване, както и до признаци като заспалост и проблеми с дишането. Едно от веществата, които могат да се натрупат в тялото, е пропионовата киселина, която, както екипът ще изясни по-късно, елементарно може да бъде объркана с етилен гликол.

Всичко наподобява решено и разгадано на този стадий. Едно момче почива от явно отравяне с антифриз, преди брат му да бъде диагностициран с генетично заболяване, което може да имитира резултатите на отравяне с антифриз. Все още обаче нещата не са завършили. Адвокатът на Столингс е наясно с генетичното заболяване, само че не е съумял да показа задоволително доказателства на процеса, с цел да бъде клиентката му оневинена.

Така дамата е наказана за ликвидиране от първа степен и получава пожизнен затвор.

На идната година обаче в сериала „ Unsolved Mysteries “ се появява епизод по случая.

Въпреки това, защото етилен гликолът не се създава при хора – даже при тези, които имат MMA – а прокуратурата счита, че точно това вещество е било намерено в кръвта на Райън, потвърждението на учените към момента не е задоволително, с цел да убеди прокуратурата, че детето е умряло от естествена гибел.

Все още несломен, Слай желае да научи методите, употребявани за установяване, че точно етиленгликол е открит в кръвта на Райън. След това той изпраща проби от кръв, съдържаща пропионова киселина, до търговски лаборатории, които проучват пробите, ползвайки същата методология, употребена при първичното следствие. Разбира се, към половината от лабораториите връщат погрешни резултати, потвърждавайки съмненията на екипа.

„ Газовият хроматографски пик, разпознат като етиленгликол от клиничната лаборатория, в действителност се дължи на пропионова киселина “, написа екипът в публикация от 1992 година Слай по-късно демонстрира, че други индикации за отравяне с антифриз в действителност биха могли да се дължат на интервенции, които са били приложени на пациента, след догатката, че е бил токсичен.

Малко откакто това доказателство е показано на прокурора, през юли 1991 година, Столингс е освободена и се събира още веднъж с втория си наследник, до момента в който чака нов развой на съображение несъответстваща правна отбрана. Скоро по-късно обвиняванията против нея са отхвърлени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР