През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи,

...
През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи,
Коментари Харесай

Русенският владика Наум: Софийският митрополит веднага да отключи Руската църква, тя е българска

През 1977 година в него са приключени следващите реставрационни работи, а през 1981 година по случай честването на 1300 години от основаването на българската страна, е позлатен и интериорът на храма (3).

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна черква от 10 ноември 1952 година, прот. № 8, всички други съветски православни енории, манастири и клир в България, минават в пълномощия и притежание на Българската православна черква (2).

Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 година в някогашната легационна черква " Св. Николай " в София е намерено подворие, с представителни функционалности, като ефимериите в него не престават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската черква стартира да изпраща от време на време собствен формален представител.

На финала на изказването на митрополит Наум той показва недоумението си от отстраняването на българските свещеници през последните години от богослужението в Руската черква, акцентира, че тя е българска благосъстоятелност и приканва софийския митрополит Неофит " незабавно да се разпореди храмът да бъде отворен, като се възстановят навреме и богослуженията в него ".

Източник: dir.bg

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР