През 1898 г. Ню Йорк е разтърсен от мистериозно земетресение,

...
През 1898 г. Ню Йорк е разтърсен от мистериозно земетресение,
Коментари Харесай

Експеримент на Тесла прави земетресение в Ню Йорк

През 1898 година Ню Йорк е разтресен от мистериозно земетресение, вследствие на което полиция и коли за спешна помощ бързо се втурват към региона на лабораторията на Никола Тесла. Десетилетия по-късно именитият откривател разкрива тайната на това извънредно събитие. Всичко е поради дребната машина, която по думите му „ може да се побере в джоба на палтото “.

Известен с революционната си работа в региона на електричеството и силата, Никола Тесла опитва с вибрации в опит да сътвори генератор, който може да предава сила на огромни дистанции. В оня предопределен ден той конфигурира своя електромеханичен осцилатор на колона в лаборатория си.

Когато Тесла усилва честотата на генератора, вибрациите се популяризират в подземните и прилежащите здания, причинявайки безпорядък. Сградите се разклащат, стъклата се пръскат, а уплашените поданици бягат на улиците. Когато полицията идва на място, Тесла умерено ги посрещна на входа на лабораторията си и афишира:

„ Господа, закъсняхте малко, с цел да станете очевидци на моя опит. Намерих за належащо ненадейно да я спра по необикновен метод “.

Тесла изяснява, че неговият генератор е повода за земетресението и кани полицията да се върне по-късно, с цел да види още веднъж опита. Въпреки това, незабавно щом полицията напуща лабораторията, Тесла деактивира устройството и го прибира в джоба си.



По-късно Тесла споделя, че е опитал с генератора отвън лабораторията си. Той инсталира устройството върху металната рамка на строяща се постройка на Уолстрийт и скоро цялата структура стартира да вибрира, плашейки служащите и карайки полицията да се появи още веднъж.

Изобретателят твърди, че неговият генератор е толкоз мощен, че може да унищожи Бруклинския мост за по-малко от час. Той също по този начин твърди, че може да разцепи Земята на две с вярната машина и динамит.

Въпреки невероятните изказвания на Тесла, работата му в региона на резонанса и вибрациите има доста въздействие върху науката и технологиите. Неговите проучвания поставят основите на актуалните технологии, в това число ултразвукова диагностика и сеизмично изследване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР