Престижно българско присъствие е сред удивителните в актуалния арт афиш

...
Престижно българско присъствие е сред удивителните в актуалния арт афиш
Коментари Харесай

БГ куратор реди световни автори в Залцбург

Престижно българско наличие е измежду удивителните в настоящия арт плакат на Залцбург - интернационалният куратор Стефан Стоянов подреди впечатляващата галерия „ Моята Единствена “ в елитната изложба „ Марио Мауронер “. Творбите в експозицията са от фондовете на домакините, от частна сбирка „ Тони Подеста “, както и на актьори, които Стефан Стоянов показва в Европа, Азия и Америка. В листата попадат и няколко потвърдили се на интернационалната сцена български имена. Особено атрактивна е фотографската комбинация на Калин Серапионов – разговор сред влюбени в Инстаграм, изписан като татуси върху вехти олющени пластмасови манекени. Стилен автопортрет на Мариела Гемишева, зрелищна апаратура на Ив Тошайн – знамето на Европейския съюз от вериги, картина в огнено алено на Миряна Тодорова с логото „ Начинът, по който живеем “, са другите акценти в БГ пейзажа.

Световните художници в „ Моята Единствена “ са висша класа. Изумителни са молещите се ръце, изваяни от Хауме Пленса, един от най-популярните модерни скулптори, чиито седящи мъже, постоянно от букви, и великански момичешки глави със затворени очи са разпръснати от двете страни на Атлантика - от Париж, Ница и Реджо ди Калабрия до Ню Йорк и Рио де Женейро.

 No description available.

Дланите в молитвен жест са на Пленса и брачната половинка му. Прочутият исландец от Дания Олафур Елиасън свети с една от емблематичните си кинетични пластики, които безусловно са от светлина.

 No description available.

Видео от кървавия пърформанс на Марина Абрамович „ Ритъм 10 “ от 1973 година, в който тя забива нож сред пръстите на разперената си ръка, звучи все по този начин предизвикателно, както и преди половин век. Огромна костенурка с черупка човешки мозък на скандалния белгиец Ян Фабр е разположена в скулптурния парк на галерията, а във вътрешните й пространства е голямото му платно, изпълнено с криле на инсекти. Две полуголи хубавици държат лика на Сталин преди рухването на Стената през 1989-та в кадър на паметния фотограф  Сергей Борисов. Колегата му Тим Парщиков се разписва в „ Моята Единствена “ със серия, иронизираща новата буржоазия в Русия и Източна Европа. Елегантно-внушителен фалос от карарски мрамор, направен от Айдан Салахова, приковава любознанието. Рашид Ал Халифа – един от шейховете на Бахрейн, който е и най-известният авангарден художник в Близкия Изток, се включва в симфонията на актуалното изкуство с оптичните си етюди.  Нестандартен автопортрет предлага Хеда Бенет – като в кадър от филм на Дейвид Линч тя е изгубена млада дама в обятията на мъж в на ниска цена американски мотел. В изложбата са и образните загадки на Браян Дейли – хипи по душа, дълготраен учител в университети и военни академии, шеф на галактическата стратегия на Белия дом при Буш татко, който през днешния ден е от най-високорейтинговите актьори в Съединени американски щати.

Началото на приключението „ Моята Единствена “ е през септември на 2021-ва. Тогава Стефан Стоянов е измежду 25-те куратори от целия свят, поканени от най-известните галерии във Виена да вземат участие във фестивал, спонсориран от общината в австрийската столица. „ Темата, която оповестиха от кметството, беше „ Комедия “ – безспорно двусмислено и предизвикателно в изискванията на пандемия “, разяснява Стефан Стоянов. Той реди галерия в „ Марио Мауронер “ – поканата му е оттова, а в деня след откриването й 70 % от артефактите са изплатени. Валтрауд и Марио Мауронер незабавно му оферират да курира експозицията за 50-годишния празник на галерията им в Залцбург. „ Мотото „ Моята Единствена “ е за любовта – сред двамата и към изкуството. Цялата подготовка мина през иглени уши поради пандемията. В момента превозът в изкуството е огромен проблем - компаниите работят тройно по-бавно на тройно по-високи цени “, отбелязва Стефан Стоянов. Но по тази причина пък арт общностите в Града на Моцарт високо правят оценка изложбата. Българинът изнася и лекции, както за тематичните общества, по този начин и за средностатистическите фенове.

 No description available.

Стефан Стоянов с Лукреция Вани – президент на Аржентинско-българската камара, Силвия Айзенбъргър – общоприет секретар на Обществото на приятелите на изящните изкуства в Австрия и Виктория Христова, с която основават сбирка в Женева

Сред ценителите са и стотиците меломани, пристигнали в Залцбург поради оперния фестивал. Между звездите на класиката, които се интересуват от изложбата, е и международно приетият диригент Теодор Курентзис. Стефан Стоянов го приветства при откриването на фестивала, когато гръцкият маестро подвига палката за Карл Орф и Малер, а след това го кани на „ Моята Единствена “.  

 No description available.

Световноизвестният диригент Теодор Курентзис и Стефан Стоянов с Виктория Христова и Валтрауд Мауронер
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР