Пренасищането с овнешко месо в Австралия доведе до падане на

...
Пренасищането с овнешко месо в Австралия доведе до падане на
Коментари Харесай

Австралия има твърде много овце — и фермерите ги раздават безплатно

Пренасищането с овнешко месо в Австралия докара до рухване на цените и някои фермери убиват или раздават овцете си, с цел да спестят разноски, вместо да ги отглеждат на- плантация.

Цените на овнешкото са се сринали със 70% през последната година до $1,23 за кг (56 цента за паунд), демонстрират данните, предоставени от Meat and Livestock Australia (MLA).

„ Австралия имаше няколко доста положителни сезона през последните няколко години, което значи, че стадото овце е достигнало 78,75 милиона глави – най-голямото от 2007 година насам “, сподели световният анализатор на доставките на MLA Тим Джаксън.

Още от CNBC

„ Трябва да се грижим за себе си “: Как да действаме на работа по време на разтърсвания Глобално възобновяване на продажбите на смарт телефони след 2-годишен спад Как Формула 1 инцидентно оказа помощ Работниците в Лас Вегас подписват „ най-хубавия контракт до момента “

Двигател на огромното стадо овце бяха три години на над междинните валежи в австралийски овцевъдни райони, като Нов Южен Уелс и Виктория. Валежите са идеални за развъждане на трева, което е удобно за хранене и развъждане на добитъка.

„ Колкото повече валеше и колкото по-дълго пазарът оставаше жизнеспособен, толкоз повече това караше производителите да задържат овце, които другояче биха изключили, и вследствие на това броят им продължаваше да пораства, “ Андрю Спенсър, ръководител на Sheep Producers Australia, сподели пред CNBC по имейл, имайки поради, че животновъдите държат повече овце във фермите, вместо да ги угояват и изпращат добитъка в кланици и пазари.

„ Фермерите имат [ така като] се следи голям спад в рентабилността... Много овце може да нямат пазар, което може да докара до това фермерите да унищожават животните “, сподели Стив Макгуайър, вицепрезидент на групата за отбрана на земеделието WAFarmers, пред CNBC.

Той добави, че фермерите биха предпочели да дадат животните, в сравнение с да ги умъртвят, само че не са се намерили доста хора, които са взели свободните овце.

Твърде доста овце

Стадото овце в Австралия се чака да се разшири с 23% от 100-годишното дъно през 2020 година, демонстрира статистика от MLA.

Следователно, свръхпредлагането на овце изпрати цените на добитъка по-ниски, отбелязвайки превръщане на непредвидената облага, на която фермерите се радваха от рекордните цени на овнешкото преди три години.

Намалените цени са двоен удар за фермерите, които в този момент би трябвало да хранят голямо стадо за по-дълго, даже защото метеорологичните условия се утежниха тази година.

Австралийското бюро по метеорология наскоро регистрира най-сухия си септември откакто е записано, а сухото време няма да отслабне. Бюрото през ноември предупреди, че Ел Ниньо ще продължи и че е евентуално мощно позитивно диполно събитие в Индийския океан — което допуска, че идващите няколко месеца ще продължат да бъдат релативно горещи и сухи.

Неблагоприятното време е надъхан да понижи предлагането на фураж.

В резултат на това фермерите се пробват да понижат стадото си, което може да включва изпращане на добитък в кланици и месопреработватели.

„ Условията през 2023 година бяха по-сухи от последните три години … Това повлия на доверието на производителите и усили доставките на овце и агнета за преработвателите “, сподели Джаксън.

Но оборудванията за преправка на месо или кланиците не са в положение да унищожат огромния размер овце задоволително бързо.

„ Увеличеното изключване на овце пристигна в миг, когато преработвателите към момента не са на цялостен потенциал заради дефицит на работна ръка “, сподели Мат Далглиш, съосновател на консултантската компания за земеделие Episode 3.

Натрупването на непреработени ресурси от предходната година също е асъдействало към тясното място в кланицата, сподели Макгуайър от WAFarmers.

Какво значи това за цените

Австралия е водещият международен производител и износител на овче месо и свръхпредлагането оказва напън за понижаване на глобалните цени на едро.

Но какво значат по-ниските цени за купувачите на хранителни артикули, които желаят да сервират идващия си панер с агнешко?

Въпреки падащите цени на овцете, отстъпката на дребно към момента не е отразена в същата степен, означи Макгуайър. Woolworths Group, огромна австралийска верига супермаркети, обяви, че ще понижи цените на агнешките артикули с 20%.

Австралия изнесе рекордно количество овче месо през октомври „ тъй че месото стартира да се движи, това е просто огромно закъснение за изчистване “, сподели Макгуайър. Той чака потребителите както в Австралия, по този начин и в чужбина да продължат да виждат повече спадове в цените на овнешкото месо.

Въпреки това някои фермери обмислят да не чифтосват овцете си, с цел да понижат разноските, добави Макгуайър. Това може да докара до спад в броя на младите овце, което може много бързо да промени пейзажа на пазара на овце от свръхпредлагане към незадоволително.

Скорошно изследване на Националната федерация на фермерите показа, че повече от 60% от австралийците интервюираните фермери не се усещат по-положително за бъдещето на земеделието спрямо преди година.

Лий Инг Шан, CNBC
Източник: nbcnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР