Преминаването към лятно часово време може да доведе до много

...
Преминаването към лятно часово време може да доведе до много
Коментари Харесай

Как да избегнем заболяване след смяната на часа: 5 съвета от невролог!

Преминаването към лятно часово време може да докара до доста проблеми

Преходът към лятното часово време и анулацията му през есента са добре познато събитие за нас. За човешкото тяло обаче – не напълно. Изследванията демонстрират, че вреди на вашето богатство, утежнява хроничните болести и въздейства на настроението ви. Оказва се, че лятното часово време е изключително рисково. Неврологът Раминта Масаитене обяснява защо положението ни се утежнява след пренасяне на часовника единствено с час обратно и какво да вършим, с цел да избегнем неприятните последици, написа lifeonline.bg.

„ Въпреки че прекосяването към лятно часово време няма дълготрайни последствия, смяната на режима два пъти годишно не е от изгода. Забелязано е, че през първата седмица след прекосяването към новото часово време произшествията се усилват с 8%. Това значи, че водачите не спят задоволително и са по-малко деликатни. Увеличават се и злополуките.

След въвеждането на лятното часово време продуктивността понижава. Това се отнася освен за възрастните, само че и за студентите и учениците ", споделя експертът. Тя означи, че преместването на стрелките също се отразява на здравето.

" Рискът от инфаркт на миокарда се усилва с 5%, а опасността от инсулт нараства. Това се дължи на хормона на напрежението. Освен това рискът от психологични разстройства се усилва. Говоря за меланхолия, самоубийство ”, сподели неврологът.

Как да си помогнете?

Тъй като не можете да избягате от настоящия ред, би трябвало да се адаптирате.

1. Поддържайте график за сън.  Колкото по-последователен график зададете преди промяната, толкоз по-малко стрес ще изпитва тялото ви. Наспете се добре. Ако спите 8 часа, то ставането час по-рано няма да сътвори никакви проблеми. За да създадете здравословна рутина на съня, пробвайте се да си лягате и да се събуждате едновременно всеки ден и да употребявате леглото си единствено за сън и обич. Избягвайте да пиете кофеинови питиета след 16 часа и избягвайте ярка светлина вечер. 30 минути преди лягане оставете джаджите настрани.

2. Променете последователно модела си на сън.  Няколко дни преди промяната си лягайте и ставайте 15 минути по-рано. Например, в случай че нормално си лягате в 23:00, лягайте си в 22:45, по-късно в 22:30 и така нататък Избягвайте да пиете алкохол или кофеинови питиета преди лягане.

3. Постепенно преместете вечерята на по-ранен час.  Ако сте привикнали да ядете късно преди лягане, може да ви е мъчно да заспите, тъй като тялото ви е фокусирано върху храносмилането. Най-добре е да вечеряте 3-4 часа преди лягане. Преди да преместите стрелките, яжте 15 минути по-рано всеки ден.

4. Сменете всички часовници вечерта  преди лятното часово време, с цел да има по-малко комплициране заран. Според учените два дни са задоволителни на множеството хора да преминат на нов режим.

5. Започнете деня си със слънце.  Опитайте се да прекарате най-малко 15 минути на слънце заран. Ако е допустимо, излезте на открито, в случай че не, пийте кафе до прозореца.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР