Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир няма да отиде на работа

...
Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир няма да отиде на работа
Коментари Харесай

Бойкот в Исландия: Жените, включително и премиерът, стачкуват заради неравно заплащане

Премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир няма да отиде на работа във вторник. Това ще създадат и десетки хиляди дами в страната, които афишират стачка поради неравенството сред половете в островната страна.

Те упорстват за равностойно възнаграждение сред мъжете и дамите, както и за прекъсване на насилието, учредено на пола. " Kvennafri " или " Денят на дамите " ще е седмия път, в който дамите в Исландия стопират работа, с цел да привлекат вниманието към тематиката с неравенството сред половете. Според уредниците на стачката това ще бъде най-масовото шествие на дами в страната от близо 50 години. Първият сходен протест се е състоял през 1975 година, а настояванията му са били близки до сегашните.

Демонстрацията във вторник е планувана от към 40 организации, в това число Федерацията на профсъюзите на държавните чиновници в Исландия (BSRB), най-голямата асоциация на профсъюзите в страната. Особено наранени от стачните дейности ще са областите, в които дамите са болшинството от работещите, като опазването на здравето и образованието.

" Все още не сме постигнали задачите си за цялостно тъждество сред половете и продължаваме да се борим с разликата в заплащането, учредена на пола, която е неприемлива през 2023 година ", сподели министър председателят Якобсдотир.

Националната радио и телевизионна компания RUV съобщи, че ще излъчва по-малко стратегии във вторник поради дефицит на личен състав.

Мъжете, които поддържат идеята, са насърчавани да изразят поддръжката си, като " поемат спомагателни отговорности " вкъщи и на работа, с цел да дадат опция на своите партньорки и колежки да се причислят към стачката. Някои учебни заведения ще затворят порти, а болничното заведение Landspitali - най-големият шеф в областта на опазването на здравето в страната ще предлага стеснен брой медицински услуги.

Исландия - островна страна с население от към 340 хиляди души, 14 години поред е класирана като най-хубавата страна в света за дамите от Световния стопански конгрес. Въпреки това уредниците на стачката споделят, че към момента съществуват обилни проблеми за равнопоставеността на дамите с мъжете.

" Говори се за нас, приказва се за Исландия, като че ли е парадайс за равенството. Но в един подобен парадайс на равенството не би трябвало да има 21% разлика в заплащането и 40% от дамите да са жертва на принуждение, учредено на пола, или полово принуждение. Това не е цел, към която дамите по света се стремят ", показва Фрея Стейнгримсдотир, една от организаторките на стачката, представена от " New York Times ".

По данни на Световния стопански конгрес разликата в заплащането на мъжете и дамите в Исландия се пресмята на към 21%. Според други източници обаче, като Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), тази разлика е по-близо до единствено 10%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР