Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и

...
Премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и
Коментари Харесай

Гръцкият премиер отхвърли възможността страната му да ратифицира меморандуми със Скопие, докато Преспанският договор не се спазва изцяло

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година отхвърли опцията Народното събрание в Атина да ратифицира трите меморандума в границите на Преспанския контракт със Скопие, които още не са одобрени пет години след подписването му, заяви телевизия Скай, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера опозиционната коалиция СИРИЗА, при чието ръководство през 2018 година бе подписан Преспанският контракт, внесе в Народното събрание за ратификация трите меморандума, които се отнасят до процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, до икономическото съдействие сред двете страни и до контрола на зоната за полетна информация на Скопие.

В претекстовете си лявата политическа групировка съобщи, че Преспанският контракт и обвързваните с него меморандуми обслужват националния интерес на Гърция и упреква държавното управление на Нова народна власт, че бави ратификацията им от боязън за вътрешнопартийнното си равновесие.

Тази заран Мицотакис напомни, че партията му се е противопоставила на ратификацията на Преспанския контракт при започване на 2019 година и съобщи, че основателността на запасите на партията му към ратификацията на меморандумите са се удостоверили от последните развития в Скопие, където новоизбраният президент Гордана Силяновска още при полагането на клетва стартира да използва „ Македония “ за име на страната, вместо контрактуваното конституционно име „ Република Северна Македония “.

Мицотакис сподели, че граничи с безумното тъкмо в този момент Гърция да ратифицира меморандумите „ и да се откажем от всяко преговорно оръжие, което имаме по отношение на Скопие “.

Той още веднъж се спря на „ нападателните “ по думите му избрания „ македонска националност “ и „ македонски език “, които бяха в основата на възраженията на Нова народна власт против подписването и ратификацията на контракта от 2018 година, само че напомни, че още при дебатите в Народното събрание за ратификацията на контракта е предизвестил, че един път утвърден, договорът на практика не може да се промени.

„ Ние няма да ратифицираме меморандумите за контракта от Преспа, в случай че не сме изцяло уверени, че другата страна се преценява с всички клаузи на Преспанския контракт “, съобщи изрично Мицотакис.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР