Преместването може да бъде трудно. А когато трябва да преместите

...
Преместването може да бъде трудно. А когато трябва да преместите
Коментари Харесай

Как да транспортираме аквариумни рибки?

Преместването може да бъде мъчно. А когато би трябвало да преместите и няколко домашни любимци, ще стане още по-трудно. Нашите скотски спътници – без значение дали са космати, пернати или люспести – би трябвало да бъдат деликатно включени, в нашите проекти за пренасяне, като се вземат поради най-хубавите практики, с цел да ги отведете до новият си дом допустимо най-лесно и безвредно (и в идеалният случай, с по-малко стрес за всички участващи). И когато премествате аквариумни рибки, би трябвало да помислите освен по какъв начин ще преместите всяка от вашите самостоятелни риби, само че и по какъв начин ще преместите аквариума им, тъй че да е подготвен за обитаване незабавно щом пристигнете новото местонахождение. В края на краищата не можете просто да го изключите и да тръгнете.

Преместването на аквариум е по-лесно, в сравнение с си мислите, при изискване че имате добра визия какво би трябвало да се направи и по кое време. Следвайте стъпките за пренасяне на аквариумни рибки по-долу и всичко ще бъде наред.

Вземете консумативите си авансово

Трябва да транспортирате аквариума си празен, което значи, че би трябвало да имате проект за пренасяне на всичко вътре в него, в това число и вашите рибки, съоръжение като апарат за отопление на аквариума, аквариумно осветяване, растения и украшения на аквариума.

Като такава, първата ви стъпка, когато премествате аквариум, е да съберете главните консумативи, които ще ви трябват, с цел да извършите това. Някои от детайлите в листата евентуално към този момент притежавате, други ще би трябвало да вземете авансово.

Ще ви трябват кофи, или найлонови торбички или контейнери за риба. Малките рибки могат да се реалокират в найлонови торбички, крепко закрепени в горната част с усукана връзка, при изискване че би трябвало да пътувате единствено на малко разстояние (един час или по-малко). Можете да употребявате и дребни пластмасови контейнери с похлупак. За по-големи риби и/или по-дълго пътешестване, ще се наложи да употребявате чисти кофи от 20 литра с похлупак.

Кофи за пренасяне на аквариумните растения

Те ще би трябвало да бъдат потопени във вода от аквариума по време на пътешестване. Ще ви би трябвало опаковъчна лента или тиксо. Те са за закрепване на капаците на кофи или пластмасовите контейнери (ако се използват).

Мрежа за пренасяне на рибки

Тя ще ви би трябвало за превозване на вашите риби от техния аквариум до техният транспортен резервоар. Ще ви би трябвало и маркуч, за премахване на водата от аквариума.

Други консумативи за пакетиране

Ще желаете да сте сигурни, че разполагате с доста опаковъчни материали за превозване на оборудването, декорациите и самият аквариум. Това включва - напълнена с въздух пластмасова поставка, опаковъчна хартия, изолираност от пенокартон и преносими кутии (картонени или пластмасови).

 Как да транспортираме аквариумни рибки?

Не забравяйте да вземете поради и преместването на обвързваните с рибите предмети, които съхранявате отвън аквариума, като храна за рибки, тест ленти за аквариум, дехлоратор за вода и масата или друга структура, върху която се намира вашият аквариум.

Преместете рибките си в транспортните им контейнери

Независимо, дали планирате да преместите вашите риби в торби, пластмасови контейнери или кофи, ще би трябвало да ги преместите в техните транспортни контейнери задоволително рано, с цел да имате време да разглобите аквариума и да го почистите. Имайте поради обаче, че рибите са склонни към стрес, когато са преместени отвън тяхната среда. За да сведете до най-малко този стрес, изчакайте допустимо най-дълго, преди да ги преместите в транспортните им контейнери.

Използвайте вода от аквариума, с цел да напълните контейнера, в който ще пътуват, и не забравяйте да оставите въздух от горната страна. Това ще подсигурява, че тяхната среда е допустимо най-удобна и близка до естествената. Ако употребявате кофи, можете да поставите три или четири риби дружно.

Спрете да храните вашите риби 24 часа преди да ги преместите в транспортния им резервоар. Това ще ви помогне да запазите водата чиста по време на придвижване. (Не се тормозете, рибата може да издържи без храна за един ден - и даже до седмица (ако е здрава.)

Подгответе аквариума за пътешестване

Преместването на аквариум е тъкмо толкоз обвързвано, колкото и с преместването на самите риби. След като вашите риби са на сигурност в контейнерите си, започнете работа по подготовката на останалата част от аквариума, за вашето пренасяне.

Поставете аквариумните растения в кофи и ги напълнете с вода от аквариума. Оставете въздух от горната страна, с цел да не изтича вода.

Изцедете останалата вода и я поставете в огромна, затваряща се кофа, в случай че е допустимо. Ще желаете да напълните аквариума по-късно, с колкото е допустимо повече от първичната вода.

Избършете декорациите, подсушете ги и ги опаковайте. Ако са чупливи, увийте ги в цялостна с въздух пластмасова поставка и/или опаковъчна хартия, преди да ги опаковате.

Транспортирайте всички камъчета или пясък от дъното на аквариумът в кофа или различен вид пластмасов резервоар.

Отстранете цялото съоръжение и го избършете и подсушете, в случай че е належащо. Поддържайте филтъра мокър. Опаковайте деликатно цялото си съоръжение.

Избършете аквариума и го изсушете изцяло.

Не забравяйте да етикетирате всички кутии, съдържащи украшения, съоръжение и други консумативи. Ще би трябвало да сглобите още веднъж аквариума си незабавно щом пристигнете в новия си дом, тъй че несъмнено е потребно да знаете какво е къде.

Опаковайте аквариума си

Както можете да очаквате, аквариумите са доста нежни и би трябвало да се борави деликатно. Пукнатина или друга щета по време на пренасяне значи, че вашият аквариум ще бъде негоден в новият ви дом, тъй че отделете време да го опаковате допустимо най-сигурно.

Свалете капака и го увийте в напълнена с въздух пластмасова поставка. Закрепете с опаковъчна лента.

 Как да транспортираме аквариумни рибки?

Нарежете изолацията от пенопласт (стиропор) по мярка и я поставете на дъното на резервоара. Напълнете резервоара с кърпи или опаковъчна хартия.

Увийте резервоара в напълнена с въздух пластмасова поставка и поставете в преносима кутия. Поставете изолираност от пенокартон към страните, сред резервоара и кутията. Кутията би трябвало да е задоволително огромна, с цел да побере аквариума и изолацията, само че не толкоз огромна, че резервоарът да има място за мърдане. Ако има място към него, използвайте опаковъчна хартия, с цел да запълните празнините и да предотвратите разбъркването му по време на превозване.

Запечатайте и етикетирайте кутията. Поставете стрелки върху кутията, показващи коя страна е нагоре, тъй че резервоарът да не се окаже с главата надолу или встрани по време на превозване.

Заредете всичко

В денят на пренасяне, вие ​​или вашите хамали ще желаете да натоварите резервоара и обвързваните с него кутии на камиона/колата, като внимавате да не натрупвате нищо върху кутията, в която се намира аквариумът.

Когато транспортирате рибките, се уверете, че са в кабината на камиона, или начело в колата. Подпрете ги и ги закрепете, тъй че да не се притеснявате, че ще се преобърнат по време на пътуването.

Върнете се към естественият график на хранене на вашите риби, откакто са в сигурност в новият си дом. Проверявайте ги постоянно и следете за признаци на стрес или дистрес, които са постоянно срещани след пренасяне. Ако въпреки всичко се притеснявате, обадете се на специалист, който може да ви помогне - вашият локален магазин за домашни любимци е положително място от където може да започнете. Да се ​​надяваме обаче, че вашите риби се приспособяват бързо и за нула време ще стартират да плуват щастливи!

Вижте също:

- Безопасно разчистване на аквариума;

- Защо аквариумът зеленясва;

- Избор на дъно за аквариума;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР