Преходът на АЕЦ Козлодуй от руско към американско ядрено гориво

...
Преходът на АЕЦ Козлодуй от руско към американско ядрено гориво
Коментари Харесай

Зареждат 43 касети американско ядрено гориво в 5-и блок на АЕЦ Козлодуй в средата на май

Преходът на АЕЦ " Козлодуй " от съветско към американско нуклеарно гориво стартира в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети.

Ядреното гориво на " Уестингхаус " е съвместимо с съветската технология и дава отговор на най-високите интернационалните стандарти, оповестиха от Агенцията за нуклеарно контролиране.

Преходът ще продължи 4 години, сподели ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Цанко Бачийски на брифинг в постройката на организацията.

Николов напомни, че процесът на подготовка за прекосяването към горивото на " Уестингхаус " стартира през 2019 година с подписването на контракта с компанията. През това време са преминати няколко стадия, като са били обезпечени и нужните документи, които се изискват от АЯР.



" Благодарение на експерти, които работиха по този развой, всичко към този момент е в периоди ", посочи той, съобщи БНР.

Председателят на АЯР посочи, че на 22 април вследствие на позитивни мнения на инспекторите на организацията е издадено позволение за поетапен преход на пети блок от съветско на американско гориво. Бачийски изясни, че лицензионният развой е траял 9 месеца и е завършен в цялостно сходство с вътрешната стратегия на АЯР. Той уточни, че три неща са съдействали за това прегледът да бъде осъществен в точния момент. Първото е, че това е четвъртият обзор, който се прави за преход от един вид гориво на различен. Второто е, че е имало доста сериозна поддръжка от опитни специалисти на външни организации по значими действия по лицензионния развой. Третото е, че АЯР е била в доста добра връзка с АЕЦ " Козлодуй ".

Изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " добави, че откакто горивото на " Уестингхаус " е пристигнало на площадката на централата, контейнерите са били огледани и е изработен надзор. 

" Всичко беше в целостта, в която сме изискали да бъде и надлежно то е съхранено преди да пристигна акцията за слагането в зоната ", съобщи Валентин Николов. Той уточни, че това ще се случи след средата на месец май. Николов осведоми, че атомната централа планово на 4 май стартира да понижава мощността си и на 5 май се чака да излезе от паралела на системата на Електроенергийния систематичен оператор, като на 7 май стартира плановият годишен ремонт.

Валентин Николов подсети, че има подписан контракт и с " Фраматом " за доставка на нуклеарно гориво за шести блок на АЕЦ " Козлодуй ". Освен това се изследва опцията да се лицензира гориво на " Уестингхаус " в предстоящ миг и за този блок. " Кога ще стартира и по кое време ще свърши това, е различен въпрос, само че текат и такива диалози ", изясни изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй ". Той добави, че по въпроса даже е имало среща с Агенцията за нуклеарно контролиране, с цел да може се очертае пътят и за този развой.

АЕЦ " Козлодуй " има ресурс за шести блок на съветско нуклеарно гориво до 2029 година След първата доставка на горивото на " Фраматом " за шести блок, централата ще работи и с двата типа горива. 

" Текат договаряния по отношение на смяна на контракта по искане на " Фраматом ", тъй че имаме ресурси и ще преценим ", изясни Валентин Николов. Той подсети, че френското нуклеарно гориво се чака да дойде в края на 2025 година, само че поради договарянията с френската компания може да се забави малко. Николов обаче посочи, че това няма да е проблем за централата, тъй като има ресурси с гориво до 2029 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР