Предвижда се учениците от началните класове да получат възможност да

...
Предвижда се учениците от началните класове да получат възможност да
Коментари Харесай

Учениците в Латвия вече имат право да не изучават руски език като втори чужд

Предвижда се учениците от началните класове да получат опция да се откажат от проучването на съветски език още това лято, съгласно предлагането, подкрепено от членовете на Комисията по обучение, просвета и просвета на Сейма за промени в Закона за образованието преди второ четене в латвийския парламент.

Латвийските учебни заведения ще стартират да минават от руски език като втори непознат език към друг в началното обучение от образователната 2026/2027 година Това ще се случи според измененията, утвърдени от Министерския съвет на 23 април, съобщи Блиц.

Постепенно от съветски ще се премине към един от формалните езици на Европейски Съюз, заяви TVP World.

Понастоящем латвийските възпитаници учат британски език като първи непознат език. След като завършат началното учебно заведение обаче, те стартират да учат втори непознат език.

Теоретично децата имат опция да учат френски, немски или други езици като втори непознат език. Поради дефицит на учители по други езици, на процедура най-често се преподава съветски език.

Данните на Министерството на образованието и науката сочат, че съвсем половината от латвийските учебни заведения преподават съветски език като втори непознат език.

Одобрените от държавното управление промени задължават учебните заведения последователно да вкарат като втори непознат език за учениците един от формалните езици на страните - членки на Европейски Съюз, или непознат език, регламентиран в междуправителствени съглашения в региона на образованието, считано от образователната 2026/2027 година

Тези езици не включват съветски език.

През образователната 2027/2028 година въвеждането на втори непознат език, друг от съветски, ще бъде въведено в 5. и 6. клас. През 2028/2029 образователна година това ще обхване и 5, 6 и 7 клас.

През образователната 2029/2030 година това ще бъде въведено в 5, 6, 7 и 8 клас. През образователната 2030/2031 година тази смяна ще бъде въведена в целия гимназиален стадий, или в класовете 5-9.

От друга страна, за учениците, които са почнали да учат съветски език или различен втори непознат език, друг от един от формалните езици на Европейски Съюз, до 1 септември 2025 година учебните заведения ще бъдат задължени да обезпечат продължение на проучването на този непознат език, в това число съветски език, до края на 9. клас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР