Предстоящата тристранна среща на върха между Съединените щати, Филипините и

...
Предстоящата тристранна среща на върха между Съединените щати, Филипините и
Коментари Харесай

Филипините готвят споразумение за Южнокитайско море със САЩ и Япония

Предстоящата тристранна среща на върха сред Съединените щати, Филипините и Япония ще включва съглашение за поддържане на сигурността и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море, каза в сряда филипинският президент Фердинанд Маркос младши, представен от " Ройтерс ".

Маркос би трябвало да замине за Вашингтон в сряда следобяд за разговори с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и японския министър председател Фумио Кишида.

" Срещата на върха ще съдържа повече подробности по отношение на това по какъв начин ще се реализира съдействието ", сподели Маркос пред кореспонденти.

Маркос също ще организира двустранна среща с Байдън преди срещата сред тримата водачи.

Филипините под управлението на Маркос задълбочиха военните връзки както със Съединените щати, по този начин и с Япония, защото морските конфликти с Китай в Южнокитайско море ескалираха.

Маркос съвсем удвои филипинските бази, до които американските бойци имат достъп, като редом с това се водят договаряния с Япония за съглашение за реципрочен достъп, което ще разреши наличието на японски сили на филипинска земя.

В същото време Маркос също отхвърли съществуването на по този начин нареченото  " джентълменско съглашение ", за което се твърди, че е подписано при предшественика му Родриго Дутерте с Пекин за опазване на статуквото във Втора Томасова плитчина - противоречив морски обект в Южнокитайско море.

Говорител на някогашния президент Дутерте удостовери предишния месец, че е подписано такова съглашение, само че Маркос сподели, че няма докъментация за сходна договорката.

" Ужасен съм от концепцията, че посредством скрито съглашение компрометирахме територията, суверенитета и суверенните права на Филипините ", сподели Маркос.

Китай претендира за суверенитет в съвсем цялото Южнокитайско море, припокривайки се с териториалните искания на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР