Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата

...
Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата
Коментари Харесай

Минималната работна заплата ще стане 933 лева от 1 януари 2024 г. Повишението е близо 20%

Предстои да вземем решение за увеличение на минималната работна заплата със 153 лв. , тъй че от 780 лв. за 2023 година тя да стане 933 лв. от 1 януари 2024 година Това сподели министър председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание.

С този растеж от съвсем 20% , комбиниран с други ограничения, „ ние ще осъществим един от уговорките си за понижаване на неравенството в България, което е прекомерно високо за европейските стандарти “, сподели Денков.

" България продължава да бъде страната с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Поетапно би трябвало да излезем от обстановката на стопанска система, която притегля вложители с ниските си работни заплати “, сподели още министър председателят.

„ Трябва да привличаме вложенията с това, че предлагаме производства с високо качество, висока добавена стойност и готова работна ръка. Това ще отнеме време, само че решението през днешния ден е стъпка в тази посока “, добави още министър-председателят.

В началото на тази година бе призната нова формула за минималната заплата, която изисква тя да е 50% от междинната работна заплата за миналата година.

Минималната работна заплата в България е най-ниската в Европейски Съюз, като предпоследното място се заема от Румъния с близо 600 евро.

демонстрират, че страните на Балканите имат по-високи минимални заплати от България, като се изключи Албания и Северна Македония, където минималната работна заплата е почти същата като българската.

С увеличението на минималното заплащане до 933 лева България отново ще остане на последното място в Европейски Съюз.

Предложението за повишение на минималната заплата беше разисквано на 5 октомври от Националния съвет за тристранно съдействие. На него предлагането поддържаха синдикалните организации, а работодателските се оповестиха срещу.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР