Представяте ли си място, на чийто пазар не може да

...
Представяте ли си място, на чийто пазар не може да
Коментари Харесай

15 страни, в които Coca-Cola и Pepsi не се продават

Представяте ли си място, на чийто пазар не може да си купите две от най-широкоразпространените безалкохолни питиета в света - Coca-Cola и Pepsi. Това би било мъчно, само че въпреки всичко има страни, в които те просто не се продават. Причините може да са доста - конкуренция от локални компании, липса на достъп или цялостна липса на наличие на пазара.

Световната промишленост за безалкохолни питиета се прави оценка на почти 530 милиарда $ през 2022 година и се чака да надмине 620 милиарда $ до 2030 година Coca-Cola и PepsiCo са големи играчи в бранша, като техните артикули са добре познати във всички елементи на света.

От основаването си през 1892 година, The Coca-Cola Company се е популяризирала допълнително от двеста страни и територии. През 1899 година интернационалната агресия на Coca-Cola стартира с експорт за Куба. С експлоадирането на Втората международна война обсегът на компанията се уголемява доста.

Глобално наличие на PepsiCo е не по-малко обхватно: PepsiCo, Inc. се подрежда на второ място в листата на най-ценните марки безалкохолни питиета в света, оценени на стойност от $18,4 милиарда през 2021 година Pepsi може да се откри в над 200 страни и райони. В някои елементи на света, като Индия, Пакистан, Гватемала, Оман и елементи от Канада, Pepsi се продава по-добре от своя съперник.

Класация на страните, оповестена в Ceoworld Magazine, в които не се продават тези две питиета се основава на няколко фактора, като конкуренция от страна на локални марки, надхвърляне на продажбите от други питиета, лимитирана наличност и преустановяване на интервенции с течение на времето.

Иран

В Иран двете марки са изправени пред локална конкуренция от напитката Zamzam Cola. Тя е създадена в Иран от Zamzam Group и е измежду първите газирани безалкохолни питиета в страната. След като държеше 50% дял в иранската промишленост за безалкохолни питиета през 2007 година, в този момент съставлява 16%, като Coca-Cola е 28% и Pepsi 20%. Името " Замзам " произлиза от кладенеца Замзам в Саудитска Арабия.

Перу

Марките там са изпреварени от локална марка Inca Cola. Тя е рекламирана като " усетът на Перу " и има буйни почитатели измежду перуанците. През 2012 година Inca Cola има 26% пазарен дял в безалкохолните питиета, побеждавайки Coca-Cola с 25,5%. Последните отчети удостоверяват, че Inca Cola към момента се продава по-добре от Coca-Cola в Перу.

Мианмар

В Мианмар казусът е лимитирана наличност. Местни други възможности като Star Cola и Max Cola преобладават на пазара на газирани питиета.

Намибия

И тук фирмите се борят с ниска наличност. Намибия претърпя седемгодишна суша, което накара Coca-Cola да приключи локалното произвеждане на консервирани питиета и вместо това да внася от Южна Африка поради дефицит на вода. Това решение докара до дефицит на пазара и по-високи цени на тези питиета.

Зимбабве

Икономическата рецесия и политическата неустойчивост в Зимбабве нарушават активността на няколко огромни корпорации, в това число Coca-Cola и Pepsi. И двете са изправени пред постоянен дефицит на доставки. Страна, в която се приказва за хиперинфлация и дефицит на съществени неща като самун, има артикули като Coca-Cola и Pepsi за първокласни артикули. Производството и доставките на Coca-Cola спираха два пъти, първо през 2006 година и по-късно през 2018 година

Демократична република Конго

Намирането на Coca-Cola или Pepsi отвън столицата Киншаса или други огромни градове си е предизвикателство, поради липса на транспортна инфраструктура. Демократична република Конго е изправена пред стопански компликации. Тя е една от петте най-бедни страни в света.

Сомалия

Coca-Cola навлезе на пазара през 2004 година, като сътвори фабрика в Могадишу. Гражданските безредици обаче принудиха компанията да реалокира активността си в Харгейса през 2012 година Тази смяна сътвори дефицит на Coca-Cola в огромна част от Сомалия. Coca-Cola се сблъска спорове, в това число обир през 2007 година на нейния цех в Могадишу и закани от въоръжената формация Al-Shabaab.

Хаити

Хаити претърпява компликации от 2018 година, в това число митинги против възходящите цени на горивата и силата и убийството на президента Жовенел Мойс. Разпространението на холерата и гладът изостриха обстановката. Имаше банди, които блокираха най-голямото хранилище за гориво, което докара до дефицит на храна, апетит и нарушени вериги за доставки. Това засегна Coca-Cola Company и PepsiCo, като техните безалкохолни питиета съвсем не се оферират на пазарите.

Судан

Въоръжените спорове и икономическите наказания прекъснаха интернационалните търговски интервенции на доста компании, както и на The Coca-Cola Company и PepsiCo, Inc.

Туркменистан

Правителствени разпореждания като ограничавания за импорт и отслабваща валута, накараха Coca-Cola да приключи активността си в Туркменистан в края на 2017 година През по-голямата част от тази година Coca-Cola беше недостъпна за елементарния жител на страната.

Венецуела

Западните наказания и икономическите разтърсвания във Венецуела прекъснаха интервенциите на няколко интернационалните компании, измежду които Coca-Cola. През 2016 година Coca-Cola краткотрайно прекрати активността си във Венецуела поради дефицит на захар. През 2009 година държавното управление на Венецуела забрани продажбата на Coke Zero в страната. Pepsi също не се оправи добре в икономическата среда, като приходите бяха едвам 326 милиона $ през 2015 година, а таксите за активност в страната - за 1,4 милиарда $.

Йемен

Компанията Coca-Cola стана жертва на спора през 2015 година - бутилиращата фабрика в столицата Сана беше унищожена при въздушен удар. Както Coca-Cola, по този начин и Pepsi постоянно се сблъскват с дефицит на локалните пазари заради предизвикателната обстановка със закона и реда. Това докара до разпространяването на незаконни версии и разпространяване на черния пазар.

Русия

През 2022 година The Coca-Cola Company и PepsiCo направиха взаимно известие за цялостното овакантяване на съветския пазар, преустановяване на интервенции, прекъсване на вложения. Това решение последва нахлуването на Русия в Украйн. Гръцката компания, която бутилира и продава Coca-Cola в Русия, се преименува на Dobry Cola.

Куба

Куба беше първата страна, която внесе Coca-Cola през 1899 година, а The Coca-Cola Company построи цех в страната през 1906 година Въпреки това, след Кубинската гражданска война през 1962 година и изземването на задгранични активи от държавното управление на Кастро, Coca-Cola приключи производството и връзките си с кубинския пазар.

PepsiCo, не оперира в Куба.

Северна Корея

В Северна Корея Coca-Cola и Pepsi не се оферират, поради обтегнати връзки със Съединени американски щати и огромна част от света. Страната е обект на американски наказания от 50-те години на предишния век. Доклад обаче допуска, че Coca-Cola, бутилирана в Китай, постоянно си проправя път до Пхенян с китайски етикети вместо истинските етикети на Coca-Cola.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР