Представяме ви един от шедьоврите на българската кухня - и

...
Представяме ви един от шедьоврите на българската кухня - и
Коментари Харесай

Сармички и свински пържолки в гювеч на фурна

Представяме ви един от шедьоврите на българската кухня - и да ви е сладко!

Необходими Продукти

● кисело зеле - 1 зелка
● свински пържоли - 1 кг вратни
● кайма - 500 г
● бекон - 150 г
● ориз - 2 ч.ч.
● олио - 1/3 ч.ч. за задушаване на каймата
● олио - 6 - 7 с.л. за запечатване на месото
● вода - ½ ч.ч. за задушаване на каймата
● червен пипер
● сол
● черен пипер - на усет
● чубрица - на усет
● вода - 2 ч.ч. за гювеча

Начин на подготвяне

Отделяме си един по един листовете на зелето. Подготвяме си ги за изработката на сармички. На листата махаме горната жила и твърдата част към кочана. Ако са огромни листа си оформяме от всеки листа два по-малки.

Моето зеле не е прекомерно солено, в случай че вашето е по-соленичко можете за малко да сложите листата в огромна купа с вода да им се махне соленият усет. На котлона слагаме тенджерка с малко лой да се сгорещи. Намачкваме свинската кайма и я слагаме вътре да се задуши.

С дървена лъжица намачкваме. Нарязваме мазничък свински бекон на дребни кубчета и го слагаме при каймата. Като се задуши слагаме ориза и още малко запържваме. Трябва да стане на трохи, а оризът да е транспарантен.

Докато задушаваме слагаме чубрица, червен пипер и черен пипер на усет. Добавяме и доста малко сол. Овкусете с червен, черен пипер, сол и чубрица. Добавяме водата и оставяме да поври сместа. Разтваряме едно по едно нарязаните листа и слагаме от сместа и завиваме сармичките.

На дъното на гювеч /глинен/ слагаме две огромни листа с цел да го покрие. Редим ред сармички една до друга. Свинското месо го режем на пържолки. Върху дъска за рязане слагаме една по една пържолките, покрити с фолио и го начукваме с чукче. След това ги овкусяваме от всички страни със сол, черен пипер и чубрица. Като ги овкусим натриваме добре.

В тиган на котлона слагаме 6-7 с.л. олио да се сгорещи. Нареждаме 3 от пържолките и ги запечатваме от двете страни. После слагаме и другите, само че не ги запържваме, а единствено леко запечатваме, с цел да не ги слагаме сурови в гювеча.

Редуваме сармички и пържолки. При мен сармичките като количество са повече. След като наредим наливаме вода и слагаме капака. Слагаме гювеча в студена фурна. Печем на 250 градуса. В началото и след това понижаваме на 160 градуса. Печем дълго към 4 ½ часа. Като се опече хапваме с вино. Да ви е сладко!

Сармичките и свинските пържолки в гювеч на фурна са доста вкусни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР