Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната

...
Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната
Коментари Харесай

Изключителна находка в Търново, която ще промени историята!

Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната част на крепостта Трапезица. Основите на постройката и целия затворен комплекс към нея разкри археологът доцент Мирко Робов от Археологически музей с институт към Българска академия на науките, написа.

Сградата, която е била с внушителни размери, се намира директно до Църква №4. Една от хипотезите е, че това е представителна архиерейска резиденция или световна постройка, само че не е нито жилищен комплекс, нито манастир, изясни доцент Робов.

Архитектурният отбор е с дължина 40 метра и ширина 23 метра, към него има и спомагателна сграда с приблизителна дължина към 14 метра, уточни Мирко Робов. В трапезарията, с изключение на достоверната подова настилка, е непокътната основата и на огромно отоплително оборудване.

В целия регион архитектурния комплекс няма жилищни здания, което е показателно, че Югоизточният бранш е бил с голямо значение както в самата цитадела Трапезица, по този начин и в средновековния столичен град, разясни доцент Робов.

Друг белег за това е изобразяването на Църква №4 на миниатюра в Манасиевата хроника. Археологът изследва терена от 2014-а година насам. Запазените детайли, колони и капители на постройката я вършат подобаваща за реституция и социализация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР