Представител на Световната здравна организация (СЗО) днес съобщи за съществуващ

...
Представител на Световната здравна организация (СЗО) днес съобщи за съществуващ
Коментари Харесай

Има риск от разпространение на птичи грип по кравите чрез мигриращи птици от САЩ

Представител на Световната здравна организация (СЗО) през днешния ден заяви за действителен риск вирусът на птичи грип H5N1 да се популяризира по крави и в страни отвън Съединени американски щати посредством мигриращи птици. Според уеб страницата на СЗО инфекцията с вируса на грип А е извънредно рядка при едрия рогат добитък. Това предават от Reuters.

Със сигурност подобен риск съществува, уточни още Уенцин Джан, началник на Глобалната стратегия за грип на СЗО на брифинг в Женева. По нейни думи от Организация на обединените нации все пак считат, че общият риск за публичното здраве, подбуден от вируса, е невисок.

Правителството на Съединени американски щати се стреми да ревизира сигурността на млякото и месото, откакто удостовери болест с вируса H5N1 в 34 стада млекодайни крави в девет щата от края на март и при един човек в Тексас.

Американски представители обявиха през вчерашния ден, че събират проби за тестване от смляно говеждо месо в магазините за търговия на дребно, които се намират в щати с огнища на птичи грип при крави. Те остават уверени, че доставките на американско месо са безвредни.

Случаят на инфектиран човек е бил при служащ във плантация в Тексас , който е получил конюнктивит след контакт с млекодайни крави. Както Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, по този начин и СЗО обявиха, че въпреки общият риск за публичното здраве да е невисок - хората с контакт до инфектирани животни е по-вероятно да се разболеят.
 Пандемия от птичи грип - нова опасност за човечеството
Пандемия от птичи грип - нова опасност за човечеството

Хората нямат имунитет против вируса, а той става все по-разпространен

Смята се, че огнищата са по-широко публикувани при кравите, в сравнение с се оповестява публично, въз основа на открития на частици H5N1 в към 20% от пробите от мляко. Американската администрация по храните и медикаментите е декларирала в петък, че предварителните резултати от PCR проби демонстрират, че пастьоризацията е ефикасна в убиването на вируса.

" Допълнителните проби на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) са належащи, с цел да се подсигурява, че публичното здраве е предпазено и да се спре разпространяването на заболявания по животните ", уточни Сара Литъл, представител на индустриалната група Meat Institute, която съставлява месопреработвателите в Съединени американски щати.

USDA през вчерашния ден е почнало да изисква от млекодайните крави в лактация да имат негативен тест за птичи грип, преди да бъдат преместени през щатските граници, в блян вирусът да бъде овладян. За останалите животни е нужен само обзор от ветеринарен доктор.

Наложени са също предварителни инспекции, преди месото да попадне на пазара.

Миналата седмица Министерството на земеделието е съобщило, че е разкрило птичи грип в проба от белодробна тъкан от асимптоматична млечна крава, изпратена от инфектирано стадо в касапница. Месо от животното не е влизало в хранителния ресурс, твърдят от ведомството.

В друго изследване за сигурност USDA ще преглежда дали H5N1 се обезврежда дейно при термична обработка на месо , защото нормално готвенето до безвредна вътрешна температура убива бактериите и вирусите.
 Земеделският министър разпореди незабавни ограничения против птичия грип
Земеделският министър разпореди незабавни ограничения против птичия грип

Решения за здравето на хората
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР