Представител на ФК Дунав отново участва в работна среща на

...
Представител на ФК Дунав отново участва в работна среща на
Коментари Харесай

Дунав е част от диалога между фенове, футболни клубове и институции в Европа

Представител на ФК " Дунав " още веднъж взе участие в работна среща на Европейската мрежа на координаторите за връзка с последователи. След форума в немския град Гелзенкирхен преди година, този път Андрей Кючуков се срещна със свои сътрудници от цяла Европа в Ротердам.

В срещата участваха уредниците от програмата на УЕФА Supporters Direct Стюарт Дайкс, Лукас Анастасиадис и Лена Густафсон Виберг, Кийт Долтън от УЕФА, Дейвид Боханън – ръководител на Мозъчния концерн на специалистите по сигурност и сигурност във футбола в Европа, който е и основен съветник на Съвета на Европа по тези въпроси, както и координаторите за връзка с последователите – Ласе Бауер от " Брьондби “ Дания, Джонатан Уейт от " Тотнъм Хотспърс “ Англия, Рикардо Бертолин от " Рома “ Италия, Нуно Рибейро от " Боависта “ Португалия, Томас Киршнер от " Шалке 04 “ Германия, Уго Естебан от френския " Олимпик “ Лион, Матиас Льоб от " Волеренга “ Норвегия, Йасмин Хиверинен от финландския " Илвес “ Тампере, Иван Уланов от съветския ЦСКА Москва, Джон Пол Тейлър от " Селтик “ Шотландия, Пиер Нордберг от " Малмьо “ ФФ Швеция, както и домакините Тон Стробанд и Мартен ван Холстейн от " Фейенорд “.

Ето какво показа за срещата Андрей Кючуков:

Темата за замесване на почитателите в организацията на футболните срещи и близкия разговор и ежедневна работа с тях по тези въпроси е сериозна и редица европейски клубове влагат доста в тази посока. Именно това е задачата на " координатора за връзка с последователите " /Supporters Liaison Officer/. Длъжността в доста страни е изравнена с тази на отговорника за защитата по време на футболните срещи. В Швейцария се организират образования на тези координатори преди началото на всеки сезон, в които клубовете с задължени да изпращат свои представители, с цел да получат професионален лиценз. В Германия също са почнали професионални образования, в които са включени и експерти от два университета. Там клубовете са задължени да имат по няколко такива координатори, които дават отговор и за връзката с почитателите на противниковите тимове.

В холандския " Фейенорд " пък 6 индивида работят в непрекъсната връзка с другите почитател клубове и последователи на клуба. Двама провеждат така наречен " fancoach " с почитатели на възраст сред 13 и 23 години. Има такива, виновни за организацията по време на мачовете и връзка с почитателите на противниковия тим, както и координатор за почитателите в неравностойно състояние. Имат и сполучлива стратегия за реабилитация и отчасти понижение на санкции на провинили се последователи. С тях беседва и на практика работи координатор, футболист, охранител и пожарникар. Успеваемостта е доста огромна, като най-вече 2-3% от почитателите повтарят провиненията си, при което обаче получават съществени наказания без право на опрощение.

Коментирани бяха и рисковете при работата на координаторите и разговора им с почитатели и полиция с съответни образци от другите страни.

Във връзка с това би трябвало да се означи, че в " Дунав “ има релативно добър разговор по линията клуб – почитатели във връзка с организацията на мачове, в който добра интензивност демонстрират и двете страни. Има и други клубове у нас, в които това се случва даже на по-професионално равнище, само че има и такива, в които липсва какъвто и да е разговор и виновност за това носят и почитатели, само че и футболният клуб.

В диалог с Кийт Долтън от УЕФА координаторите се застъпиха за това при организацията на мачовете от европейските клубни шампионати да се чува и мнението на почитателите.

" Говори се единствено за забрани и сигурност, само че не и за почитателите. УЕФА би трябвало да обърне внимание на това. Нали канят и полиция по време на техническите конференции – те са трета страна, би трябвало да има и координатор, който да каже какво е ситуацията във връзка с почитателите “, разяснява Тон Стробанд от " Фейенорд ".

Бе гласувано доверие на Стробанд, дружно с Джон Пол Тейлър от " Селтик “ и Томас Киршнер от " Шалке 04 " да оказват помощ на хората от Supporters Direct да отстояват ролята на почитателите в разговора с клубовете, локалните футболни асоциации, УЕФА и европейските институции. Те ще оказват помощ и разрешаване на съответни проблеми на всички от Европейската мрежа на координатори за връзка с последователи.

По време на срещата Андрей Кючуков изненада с подарък сътрудника си от " Рома " Рикардо Бертолин. Паметно знаменце за историческия за " Дунав " мач от шампионата на УЕФА през 1975 година, в който в Русе е надвит гранда от Рим, ще откри място в музея на клуба на новия му стадион в италианската столица.

Практически резултат от срещата изникна и ненадейно след жребият за предварителните кръгове на шампионата за Лига Европа. След като стана ясно, че носителят на Купата на България " Славия " ще срещне финландския " Илвес ", Кючуков спомогна за контактите сред координаторите за връзка с последователите в двата клуба.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР