Предсрочните избори в Сърбия бяха помрачени от несправедлива конкуренция от

...
Предсрочните избори в Сърбия бяха помрачени от несправедлива конкуренция от
Коментари Харесай

ОССЕ: Изборите в Сърбия помрачени от намесата на Вучич и купуването на гласове

Предсрочните избори в Сърбия бяха помрачени от " несправедлива конкуренция " от страна на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СПП), наличието на президента Александър Вучич в акцията , медийни пристрастия и пазаруване на гласове , обявиха от интернационалната наблюдателна задача в понеделник, предава Ройтерс.

Популистката СПП завоюва 46,72% от гласовете, съгласно предварителните резултати на Държавната изборна комисия, основани на броене от 96% от изборните секции.

Лявоцентристкият опозиционен алианс " Сърбия против насилието " (ССН) е втори с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56%.

" Решаващото присъединяване на президента доминираше в изборния развой и потреблението на името му от една от кандидатските листи , дружно с пристрастията в медиите, способстваха за неравнопоставени условия на участниците ", сподели Райнхолд Лопатка, водач на краткосрочната Наблюдателна задача на ОССЕ.

Вучич водеше дейна акция за своята Сръбска прогресивна партия, макар че не беше в изборната листа " Александър Вучич-Сърбия не би трябвало да стопира ".

Наблюдателите споделиха още, че са записали корист с обществени запаси, липса на разделяне сред публични функционалности и предизборни действия, както и заплашване и напън върху гласоподавателите, в това число случаи на пазаруване на гласове.

Опозиционният алианс ССН късно в неделя се оплака от " огромни нарушавания на изборната процедура, в това число миграция на гласоподаватели, подкупване и манипулиране на изборните резултати и изиска повтаряне на локалните гласувания за градския съвет на Белград .

Според социолозите на CeSID и Ipsos СПП печели 38,9% на локалните избори в Белград, докато ССН си обезпечава 34,6% поддръжка. Националистическата коалиция НАДА е трета с 6%.

Алиансът ССН също прикани своите поддръжници да стачкуват в центъра на града по-късно в понеделник и подаде голям брой тъжби до градската изборна комисия.

Със своето население от 1,4 милиона души, Белград съставлява към една четвърт от електората на Сърбия, а неговият кмет се счита за един от най-влиятелните избираеми чиновници в страната.
 Сърбия: Управляващата партия разгласи победа на парламентарните избори Обновена
Сърбия: Управляващата партия разгласи победа на парламентарните избори

Управляващата партия ще има повече от 125 места в Народното събрание.

" Призоваваме способените органи да проверяват вярно жалбите ", сподели Клемен Гросел, началник на делегацията на Европейския парламент, имайки поради целия избирателен развой.

Наблюдателите показаха и многочислени известия за публицисти, които са били словесно обиждани от държавни чиновници, както и координирани офанзиви против публицисти посредством проправителствени медии.

Международната задача за наблюдаване на изборите в Сърбия наброява общо 361 наблюдаващи от 45 страни, в това число 254 специалисти от основаната във Варшава Служба за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) на ОССЕ.

Наблюдателите също приканиха сръбските управляващи да отстранят всички дефекти.

" Всякакви опити да се наклони игралното поле са причина за безпокойствие и биха могли евентуално да повлияят на резултата (от гласуването), " сподели пред кореспонденти Фара Карими от Парламентарната асамблея на ОССЕ.
 Сърбите от Косово гласоподават проведено в Сърбия
Сърбите от Косово гласоподават проведено в Сърбия

Автобуси с служащи, наети в сръбските институции в Косово, потеглят на всеки час сутрин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР