Предложение за избор на нов омбудсман в Пловдив не бе

...
Предложение за избор на нов омбудсман в Пловдив не бе
Коментари Харесай

Ще има ли Пловдив нов омбудсман? Отложиха предложението за нов конкурс

Предложение за избор на нов омбудсман в Пловдив не бе позволено до дневния ред на съвещанието на Общинския съвет. В комисиите на локалния парламент плана за решение от Константин Георгиев бе позволен до сесия, само че на председателски съвет то отпадна. В неговото предложение бе записано, че се насрочва нов конкурс за публичен медиатор, като се освобождава настоящия краткотрайно изпълняващ длъжността и се назначава нов до избора на титуляр.
Прочетете още
По време на председателския съвет обаче от администрацията на Общинския съвет са дали две правни мнения за съответното предложение. Едното е от шефа на правна дирекция Илиан Иванов,а другото от частна адвокатска фирма, която обслужва локалния парламент.

В тях е записано, че преди да има конкурс за публичен медиатор не може да се смени този, който извършва краткотрайно функционалностите. Причината – от една страна тази служба би трябвало да има „ непрекъснатост ”, а от друга – краткотрайно изпълняващият би трябвало да е претендент, който дава отговор на условията за титуляр.

Поради това юристите считат, че предлагането би трябвало да бъде редактираното, като отпадне частта за избор на нов краткотраен омбудсман.

Очаква се поправеното предложение да бъде импортирано на някоя от идващите сесии, което ще е за конкурс за публичен медиатор.

Последният опит да се избере омбудсман бе през 2021 година. Тогава имаше 5 претенденти, само че никой не събра нужните 34 гласа – 2/3 от състава на Общинския съвет. Най-много получи Савина Петкова – 29 гласа.   На процедура сега Борислав Стаматов към този момент 8-ма година е краткотрайно изпълняващ длъжността.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР