Предизборната кампания разкри противоречия във вътрешната и външната политика на

...
Предизборната кампания разкри противоречия във вътрешната и външната политика на
Коментари Харесай

Изборите за президент в Панама: Политическа интрига и неочакван обрат

Предизборната акция разкри несъгласия във вътрешната и външната политика на страната. За новоизбрания президент ще бъде мъчно да трансформира предизборните си обещания в действителност, само че от това зависи бъдещето на района.

На 5 май се организираха избори в Панама. Както постоянно се случва в Латинска Америка, имаше някаква конспирация. Победителят обаче беше разгласен: с 34% от гласовете това беше Хосе Раул Мулино, който се включи финален в изборната конкуренция и размени някогашния президент Рикардо Мартинели.

Че самият Мулино ще остане в описите не беше ясно безусловно до последно. Те се пробваха да оспорят кандидатурата му с аргумента, че той не е определен от партията за кандидат-президент и няма вицепрезидент, защото в началото се е кандидатирал за вицепрезидент при Мартинели.

Междувременно даже тогава Мулино, говорейки под мотото „ Мартинели е Мулино, а Мулино е Мартинели “, беше доста пред противниците си, съдейки по разнообразни анкети. Едва в предизборния петък, 3 май, Върховният съд на републиката най-сетне позволи на Мулино да се кандидатира. И на последното гласоподаване Мулино беше вписан като претендент без вицепрезидент.

И Мартинели, и Мулино виждат случаите като политически и хвърлят виновността върху отиващия си президент Лаурентино Кортизо.

През март тази година Рикардо Мартинели беше наказан на 11 години затвор за заграбване на публични средства и пране на пари и надлежно не съумя да продължи предизборната акция, макар обстоятелството, че хората очевидно го избраха.

Мартинели беше упрекнат, че е употребявал обществени пари, с цел да купи няколко панамски медии през 2010 година и беше забъркан в няколко други каузи за корупция по време на президентската си кариера от 2009 до 2014 година

Включително и по делото Одебрехт, с което бе свързван и бразилският му сътрудник Лула да Силва. Настоящият президент на Бразилия също е упрекнат в корупция с компанията на Марсело Одебрехт. В последна сметка обаче се оказа забъркан в тази ситуация с петролната компания Petrobras.

Заслужава да се добави, че строителната корпорация Odebrecht построи „ гордостта на модерна Куба “ - пристанището Мариел, където има специфична икономическа зона на Мариел и на което Островът на свободата е заложил икономическото си бъдеще. А построяването на такива уреди в Куба може да става единствено при най-строг надзор освен на специфичните служби, само че и на обособени лица.

И по този начин, единствено от този епизод излиза наяве, че Мартинели, макар многовекторната си изразителност, се счита за другар на Куба, като Лула да Силва. И надлежно е по-скоро ляв политик.

И откакто Мартинели след присъдата се скри в посолството на Никарагуа, където живее и до през днешния ден, той единствено затвърди имиджа си на незаслужено упрекнат левичарски войник, което като цяло е от изгода за политик в Латинска Америка. Освен това поради този случай Панама и Никарагуа скъсаха дипломатическите връзки.

В държавното управление на Мартинели Хосе Раул Мулино е бил министър на държавното управление и правораздаването от 2009–2010 година и министър на публичната сигурност от 2010–2014 година А по-рано, при президента Гилермо Ендара, Мулино беше началник на външното министерство на Панама.

За самия Мартинели, Washington magazine U.S. News споделя: „ Той е нежно прочут като „ El Loco “ или Лудия човек, поради от време на време нетрадиционното му държание. “

Подобно отношение Вашингтон има и към настоящия президент на Панама, който ще управлява страната до 2029 година и от който ще зависи доста – във връзка с международната търговия и Панамския канал, изключително на фона на проблемите на Съединени американски щати и техните спътници в Червено море.

За да бъдем почтени, заслужава да се означи, че и двамата претенденти се отнасят иронично към този облик, като самите те от време на време употребяват тази дефиниция.

Интересно е, че Вашингтон отбелязва изключително дейната активност на Мулино по време на диктатурата на Мануел Нориега, когато актуалният президент се бори против властта на северноамериканския разузнавач. И макар обстоятелството, че всичко това е „ нещо от предишното “, ехото продължава да въздейства върху актуалната обстановка и освен в Панама.

През 1968 година Омар Торихос смъква от власт президента Арнулфо Ариас и Мануел Нориега става началник на военното разузнаване в държавното управление на Торихос. След Торихос той в действителност завзе властта в страната.

Но още по-рано, при започване на 50-те години на предишния век, Нориега работи с американските разследващи организации и се трансформира в един от най-ценните източници на разследваща информация на Централното разследващо ръководство.

Той също по този начин служи като канал за прекачване на противозаконни оръжия, военно съоръжение и пари към подкрепяни от Съединени американски щати въоръжени банди в Латинска Америка.

Всъщност това може да се опише като подготовка за прословутата брутална интервенция „ Кондор “, която беше извършена от Съединените щати тъкмо през 1970-80-те години против последователите на комунизма, социализма и антиимпериализма.

И по време на актуалната предизборна акция старите врагове в действителност се срещнаха още веднъж: един от противниците на Мулино беше синът на Омар Торихос, Мартин Торихос. Мартин Торихос, сходно на Мартинели, към този момент е бил президент - от 2004 до 2009 година

По време на президентството си той контракти съглашение за свободна търговия със Съединените щати, само че съдейки по резултатите от президентската конкуренция, жителите на Панама не виждат огромна изгода от това.

Другият противник на Мулино беше Рикардо Ломбано, някогашен общоприет консул на посолството на Панама в Съединени американски щати при Мартин Торихос.

Ломбана прекарва съвсем целия си живот в Съединени американски щати, а не в Панама, само че заема второ място с 15% от гласовете, което е много значимо. Освен това на предходните избори през 2019 година, където Ломбана се яви като самостоятелен претендент, той получи съвсем 20% от гласовете.

Интересното е, че след оповестяването на резултатите и седемте противници на Мулино признаха победа, само че Ломбано акцентира, че „ занапред нататък той ще стане главната опозиционна мощ и втората политическа мощ в страната “.

Други забавни противници на Мулино включват Ромуло Ру, който се очакваше да заеме второ място съгласно социологическите изследвания, само че в последна сметка изцяло провали акцията, завършвайки на четвърто място. До февруари 2024 година е съучастник в адвокатската адвокатска фирма Morgan & Morgan, представляваща ползите на небезизвестната канадска минна компания First Quantum Minerals.

Дейностите на компанията в медната мина Cobre Panama, които унищожават екологията на Панама, заплашват здравето на локалните поданици и на процедура ограбват минералните благосъстояния на страната, доведоха до месеци на цивилен митинги.

След митинги Върховният съд на страната анулира контракта с First Quantum Minerals и затвори мината. Сега представители на First Quantum Minerals се пробват да продължат разширението си в района и макар загубата на техния претендент, към този момент са декларирали, че новоизбраният президент Мулино се допуска, че е прочут с поддръжката си за бизнеса и минната промишленост и „ мениджмънтът чака да стартира работа с новата администрация за създаване на решения, които са в сходство с ползите на Панама.

Посолството на Съединени американски щати в Панама бе едно от първите, които поздравиха Мулино. „ Поздравления за новоизбрания президент Хосе Раул Мулино и народа на Панама за упражняването на правото си на глас в свободни и демократични избори.

Ще продължим да укрепваме нашето съдействие като съдружници и сътрудници, ангажирани със сигурността, просперитета и демокрацията в района “, споделиха американски публични лица. И макар толкоз забавна „ бойна “ история на определения президент, няма подозрение, че това ще се случи.

Не би трябвало да се допуска, че Панама ще може внезапно и ненадейно да се обърне в другата посока, с изключение на може би като леко промени формалната изразителност към малко по-многополюсна. Това обаче в действителност е остарял сътрудник на Запада в района, с който има прекалено много стопански и други връзки.

Мексико, Венецуела и Никарагуа също бяха измежду първите, които поздравиха новоизбрания президент.

„ Никога не забравяме приноса на вашия народ и вашите исторически водачи, които сплотиха героичната битка, която водихме в цяла Америка за суверенитет, самостоятелност и права “, се споделя в изказване на държавното управление на Никарагуа.

Самият Мулино, в първата си тирада пред поддръжници като де факто определен президент на страната, съобщи, че „ политическото гонене завърши, операцията на прокуратурата завърши, операцията на съдиите и магистратите завърши.

<...> Прегръдки на Рикардо (Мартинели), където си. Както споделих, политическото гонене в тази страна завърши, страната ни е писнало от политически борби, които не са ни довели до на никое място положително, не се считам за зложелател на никого и се надявам, че никой не ме счита за собствен зложелател.

Мулино сподели още, че не предизвиква " борба от всевъзможен тип " и че в своята администрация ще търси политически консенсус и ще предизвиква предприемачеството, " като в същото време има поради потребностите на общностите с ниски приходи ".

Въпреки това ще бъде мъчно да се изпълнят предизборните обещания на Мулино: Панама, чиято стопанска система значително зависи от работата на Панамския канал, към момента не се е възстановила от рецесията след Ковид от 2019 година Тогава заради прекъсването на търговията страната загуби повече от всяка друга, като се изключи Китай.

Сега Панамският канал още веднъж изпитва усложнения - този път заради урагана Ел Ниньо и измененията в околната среда, породени от него. Според прогнозите на МВФ икономическият напредък от 7,3%, показан през 2023 година, ще се забави до 2,5% до края на 2024 година, до момента в който размерът на държавния дълг доближава 50 милиарда $.

Предизвикателствата пред новоизбрания президент Хосе Раул Мулино ще бъдат обилни, защото вероятностите за икономическото и, също толкоз значимо, общественото развиване на Панама наподобяват несигурни.

Страната може да се сблъска с вътрешни провокации: първо, заради обстоятелството, че Панама е измежду страните, пресичани от мигранти, които желаят да стигнат до Съединените щати. Увеличаването на мигрантския поток усилва престъпността и основава обществено напрежение.

Второ, затворената мина Cobre Panama, макар всички дефекти, обезпечава до 5% от Брутният вътрешен продукт на страната. Но в случай че президентът се изкуши от убежденията на канадците и локалната пета колона, тогава още веднъж ще се сблъска със съществени и всеобщи митинги.

Последния път лишиха месеци и засегнаха жертви. От друга страна, Мулино при започване на политическата си кариера беше прочут с много корав метод към антиправителствените митинги. Всичко това може да докара до нова покруса в района.

Въпреки поддръжката от някои страни и изказванията за ангажимент за спокойно и консенсусно ръководство, Мулино ще би трябвало да се изправи пред съществени провокации, в това число икономическо възобновяване от рецесията, справяне с екологичните проблеми и ръководство на държавния дълг.

Бъдещето на Панама зависи от това по какъв начин тези проблеми ще бъдат решени от новата администрация и дали Мулино може да извърши предизборните си обещания.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10324Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед10443Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираКоментарен Поглед19522Д-р Румен Петков: Посещението на Си Дзинпин в Европа: Скритите посланияКоментарен Поглед8144Проф. Боян Дуранкев: Перспектива пред Европа: прозрение във философията на актуален Китай и взаимно обмисляне на общото ни бъдещеАлтернативен Поглед13348Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед93115Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед77348Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед76463„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР