Преди точно 13 месеца Хумза Юсаф стана най-младият първи министър

...
Преди точно 13 месеца Хумза Юсаф стана най-младият първи министър
Коментари Харесай

Политиката може да е брутална. Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Преди тъкмо 13 месеца Хумза Юсаф стана най-младият първи министър на Шотландия и се зае с нелеката задача да ръководи страната след неочакваната оставка на и последвалите я кавги за финансови злоупотреби в Шотландската национална партия.

Малко повече от година по-късно Юсаф реши самичък да се откаже от поста пред опцията да изгуби двата вота на съмнение, импортирани против кабинета и против ръководената от него партия.

Той трябваше да се изправи пред избор на съмнение, импортиран от шотландските консерватори персонално против него, а шотландските лейбъристи желаеха подобен и против цялото шотландско държавно управление. Очакваше се гласуванията да са по-късно тази седмица.

Ходът на Юсаф не е непредвиден, защото пристигна единствено няколко дни, откакто стана ясно, че разтрогва съдружното си съглашение със " Зелените ". Поводът за раздора съгласно локални медии е решението на шотландското държавно управление да се откаже от задачата за понижаване на излъчванията парникови газове със 75% до 2030 година

Това докара до раздор в връзките сред двете партии и до взаимни обвинявания в неспазване на съдружното съглашение, подписано през 2021 година, когато Шотландската национална партия не съумя да завоюва безусловно болшинство в Народното събрание.

След разпада на обединението Юсаф не можа да си обезпечи задоволително гласове, с които да подсигурява оцеляването на кабинета при плануваните гласувания на вотове на съмнение. Затова и избра да подаде оставка.

За повторно в границите на малко повече от година водач на Шотландската национална партия се отхвърля да бъде първи министър. През февруари предходната година Никола Стърджън подаде оставка след 8,5 години на поста.

Тогава тя уточни, че претекстът ѝ да напусне политиката е тежестта, която тя оказва върху персоналния ѝ живот. Втората причина е желанието ѝ да " освободи " партията си и тя да избере друга тактика за осъществяване на нов референдум за самостоятелност на Шотландия.

Сега наследникът ѝ Юсаф разгласи, че " е време за някой различен да го наследи отпред на държавното управление ".

Също като Стърджън той призна какво са му коствали последните месеци.

" Не съм надъхан против никого. Политиката може да е брутална. Тя въздейства върху физическото и психическото ви здраве. И фамилията ви страда дружно с вас, " разгласи Юсаф.

Той ще остане на поста до избора на негов правоприемник. Ако това не се случи в границите на 28 дни, ще бъдат свикани предварителни парламентарни избори.

Който и да бъде определен, той ще бъде седмият първи министър от основаването на шотландския парламент през 1999 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР