Преди старта на сезона в Несебър и Слънчев бряг заработи

...
Преди старта на сезона в Несебър и Слънчев бряг заработи
Коментари Харесай

Камери с изкуствен интелект в Несебър и Слънчев бряг

Преди старта на сезона в Несебър и Слънчев бряг проработи съвременна система за видеонаблюдение.

91 високотехнологични камери, които употребяват изкуствен интелект, ще оказват помощ в битката с престъпността и ще наблюдават всичко протичащо се в двата курорта. Пет закононарушения към този момент са разкрити с помощта на системата, предава Българска национална телевизия. 

С новото видеонаблюдение колите се наблюдават за секунди. Дори единствено по част от регистрационния номер.

" Въвели сме номер на МПС за интервал от 4 дни. Ето, виждаме придвижването на това МПС на разнообразни места ".

Камерите дават картина с висока резолюция даже при придвижване с 300 км/ч. Подобен случай имаше в края на 2022 година, когато моторист профуча с такава скорост по пътя Несебър - Бургас. Лицевото различаване също е иновация.

" Търсим обещано лице и към този момент тук автоматизирано го намираме със напълно друго облекло, на друга дата ".

Системата може да търси хора даже единствено по цвета на облеклата. Още при теста на камерите, при кражба от магазин, причинителят е сниман в контур, само че се виждат чантата и обувките му.

" Впоследствие на други камери беше намерено това лице със същите облекла, чанта и обувки, само че с доста по-добро качество на лицето и надлежно беше разпознато ", съобщи старши контрольор Антон Ганчев, шеф група в бранш " Криминална полиция " към РУ-Несебър.

" Аз съм доста удовлетворен, тъй като община Несебър е общината, която приема най-вече туристи през летния туристически сезон, а където има туристи, по този начин също има и контингент, който е престъпен ", добави Николай Димитров, кмет на Община Несебър.

Досега видеонаблюдението се осъществяваше единствено от сдружението, което стопанисва курорта.

" На територията на комплекса има построени към 350 камери, които покриват 80% от комплекса в зона " Изток ". Благодарение на ефикасното видеонаблюдение отчитаме спад през летния сезон на закононарушенията ", разяснява Валентин Ганев, " Слънчев бряг " АД.

" Повечето от бандитите, които желаеха тук да заработват, отпътуваха по южните ни съседки, тъй като там е доста по-спокойно за тях. Тук нещата всяка година от ден на ден се усъвършенстват ", сподели още Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг.

Новата система обгръща територията от Обзор до Равда като следва да се разшири.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР