Преди старта на сезона в Несебър и Слънчев бряг заработи

...
Преди старта на сезона в Несебър и Слънчев бряг заработи
Коментари Харесай

Високотехнологични камери с изкуствен интелект, ще помагат в борбата с престъпността край морето

Преди старта на сезона в Несебър и Слънчев бряг проработи съвременна система за видеонаблюдение. 91 високотехнологични камери, които употребяват изкуствен интелект, ще оказват помощ в битката с престъпността и ще наблюдават всичко протичащо се в двата курорта. Пет закононарушения към този момент са разкрити с помощта на системата.

С новото видеонаблюдение колите се наблюдават за секунди. Дори единствено по част от регистрационния номер. Камерите дават картина с висока резолюция даже при придвижване с 300 км/ч. Подобен случай имаше в края на 2022 година, когато моторист профуча с такава скорост по пътя Несебър - Бургас. Лицевото различаване също е иновация.

Системата може да търси хора даже единствено по цвета на облеклата. Още при теста на камерите, при кражба от магазин, причинителят е сниман в контур, само че се виждат чантата и обувките му.

" Впоследствие на други камери беше намерено това лице със същите облекла, чанта и обувки, само че с доста по-добро качество на лицето и надлежно беше разпознато ", съобщи пред Българска национална телевизия старши контрольор Антон Ганчев, шеф група в бранш " Криминална полиция " към РУ-Несебър.

" Аз съм доста удовлетворен, тъй като община Несебър е общината, която приема най-вече туристи през летния туристически сезон, а където има туристи, по този начин също има и контингент, който е престъпен ", добави Николай Димитров, кмет на Община Несебър.

Досега видеонаблюдението се осъществяваше единствено от сдружението, което стопанисва курорта.

" На територията на комплекса има построени към 350 камери, които покриват 80% от комплекса в зона " Изток ". Благодарение на ефикасното видеонаблюдение отчитаме спад през летния сезон на закононарушенията ", разяснява Валентин Ганев, " Слънчев бряг " АД.

" Повечето от бандитите, които желаеха тук да заработват, отпътуваха по южните ни съседки, тъй като там е доста по-спокойно за тях. Тук нещата всяка година от ден на ден се усъвършенстват ", сподели още Румен Мончев, хотелиер в Слънчев бряг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР