Преди Сара да отвори своето място за афганска кухня, София,

...
Преди Сара да отвори своето място за афганска кухня, София,
Коментари Харесай

Първият афганистански ресторант в София

Преди Сара да отвори своето място за афганска кухня, София, а и България, не беше имала ресторант, в който да се готви храна от Афганистан. В последните десетилетия тук заживяха значително афганистанци - забележителен брой студенти идват в края на социализма да учат в България, а около събитията в Афганистан доста стопански и политически бежанци минават през нашата страна.

В София има сирийски, ливански, иракски, ирански и индийски места за хранене, само че не е и афганистански. С това е обвързвана и главната мотивация на Сара Фаизи, когато идва в България и взема решение да направи нещо свое, с което може да изкарва прехраната си. Тя вижда бързо, че тази кухня е непозната за българите, а пък съгласно нея " за една афганистанска жена няма да е мъчно да показа кухнята на българския клиент ". Отнема й няколко месеца да извади разрешителни, взима заем и влага цялото си време в това да разпространява афганската кухня в София.

Сара идва в България преди пет години с двете си деца. Като типичен стопански бежанец тя минава през няколко месеца блуждаене сред това дали да остане в България, или да поеме към Западна Европа, накъдето се насочват по-голямата част от хората от Близкия изток и Централна Азия. В последна сметка тя взема решение да остане в България, като аргументите, които акцентира за това свое решение, са малко изненадващи: България й наподобява на родната й страна, а София има значително прилики със столицата Кабул, където тя е живяла. Тя намира, че климатът в България е страховит, хората са доста по-приветливи, в сравнение с в останалите европейски страни, а храната е вкусна.
Манто със зеленчуци и сос Фотограф: Цветелина Белутова
На въпроса дали й е мъчно да откри артикули, с които да готви афганистанските манджи в ресторанта си Khaala Sara Foodz, който се намира до Женския пазар, тя дава отговор: " В София има хубави плодове и зеленчуци и не е мъчно да се откри хубаво месо от арабските месари в региона, единственото нещо, което е по-специфично, са подправките като шафран. Шафранът, който използваме, е от Иран, тъй като тук или е доста безценен, или не е първокласен. "
Реклама
Кухнята на Афганистан е забавен микс сред персийската и други по-изразени кухни от района. Има си и своите специфики като потреблението на ядки и нар, многото разновидности кебапи, ориза, пелмените и патладжана. Едно от най-популярните ястия е кабулският пилаф, който съставлява ориз със стафиди, моркови и месо. Според Сара точно това се търси и най-вече в ресторанта, изключително когато го посещават носталгични афганци, които дълго време не са имали опция да ядат родната си храна. Местният клиент, въпреки това, е отворен към всичко: желаят да опитат обичайния болани самун с картоф, мантото, което е пелмени със зеленчуци, месо и подправки, и месата като кофта кебапа. Кофтата прилича на българското кюфте, на тип е набучено на шиш кълцано месо. Интересното е, че думата кофта идва от глагола " кофтан " на персийски, който значи кълцане - това значително изяснява и произхода на думата кюфте.

Нашата рекомендация е да планирате обяд в Khaala Sara Foodz, тъй като вечер ресторантът работи до 20:00 ч. Много от нещата, които се оферират, би трябвало да бъдат поръчани авансово, защото ястията се подготвят на момента и от време на време изискват доста време за подготовка, а ресторантът е с към момента лимитиран личен състав. Затова е най-лесно клиентът да се свърже със Сара и да попита какво са сготвили през днешния ден, а в случай че желае да опита от най-традиционните афгански манджи, да ги разиска непосредствено с нея.
Фотограф: Цветелина Белутова Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР