Преди около 10 месеца високопоставени руски служители са изразили загриженост

...
Преди около 10 месеца високопоставени руски служители са изразили загриженост
Коментари Харесай

Войната прави Москва зависима от китайските технологии - риск за информационната и мрежовата сигурност

Преди към 10 месеца високопоставени съветски чиновници са изразили угриженост в частни диалози по отношение на рисковете страната да стане прекомерно подвластни от китайските технологии, откакто глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз затвориха достъпа до различни снабдители, съобщи БНР.

Неоповестена до момента оценка от Министерството на цифровото развиване, връзките и медиите на Русия допуска, че някои високопоставени чиновници се тормозят, че китайски компании като Huawei Technologies Co. Ltd. могат да преобладават на съветския пазар и да съставляват риск за осведомителната и мрежовата сигурност на страната, оповестява Блумбърг.

Европейски чиновници, осведомени с документа, показаха, че той допуска, че Русия се е притиснала сама в ъгъла, изпитвайки компликации да създава напреднали технологии и е отрязана от други външни пазари след нахлуването си в Украйна.

В отчета, направен през лятото на 2022 година, се акцентира, че електронните чипове, мрежовите устройства и електрониката са областите с особена накърнимост.

Оттогава съветските управляващи са съумели да внесат някои глобени американски и европейски съставни елементи през трети страни, в това число през континентален Китай и Хонконг, заяви преди време Блумбърг. Но Съединени американски щати и Европейски Съюз стягат напъните си за налагане на комерсиалните ограничавания, което допуска, че обезпечаването на напреднали технологии може да стане по-трудно.

Европейските чиновници споделиха, че оценката е била споделена сред няколко души в Генералния щаб на въоръжените сили, най-висшият боен орган на Русия, както и някои от Съвета за сигурност, който включва министрите на защитата и външните работи на страната и който се управлява от президента Владимир Путин.

Руските терзания, че ще страната ще стане прекомерно подвластни от компании като Huawei, China Mobile Ltd. и други, повтарят някои от опасенията, изразени в Съединени американски щати и от елементи от Европа по отношение на риска за сигурността, обвързван с потреблението на китайска технология в чувствителни елементи от техните осведомителни мрежи.

Анализът също по този начин акцентира една от многото стратегически цени, които Кремъл е понесъл, откакто множеството стопански връзки с Европейски Съюз и Съединени американски щати бяха прекратени заради войната, е увеличение на въздействието на Китай.

Длъжностни лица, осведомени с бележката, споделиха, че тя удостоверява по-скорошни отчети, че Русия се е опитвала да получи няколко технологии от Китай, като радиоелектроника, рутери, базови станции, микроелектроника, чипове и материали, употребявани в полупроводниците.

Въпреки че чиновниците споделиха, че документът не загатва оръжия, Съединени американски щати са глобили няколко китайски компании за доставка на съставни елементи и артикули, за които се твърди, че се употребяват за военни цели в Украйна.

Китайското външно министерство съобщи пред Блумбърг, че не може да ревизира достоверността на информацията и че Пекин има естествени търговски връзки с Русия. Министерството на цифровото развиване, връзките и медиите в Москва не отговори на настояването за коментар.

Според източници, осведомени с документа, Русия е подготвила лист за китайски чиновници, в който са посочени стоките, от които се нуждае, в това число съоръжение, употребявано в връзките, мрежите, излъчването и центровете за данни.

Руския към момента имат упоритости сама да създава сериозно съоръжение, като лицата, които са говорили с Блумбърг, са споделили, че меморандумът допуска, че са обезпокоени, че зависимостта на Кремъл от Китай също може да задържи локалната промишленост. Въпреки това съветската войска стартира да се опита преди години да размени задгранични съставни елементи с локално създадени елементи в оръжейните си системи, само че това изпитание се провали, което приказва за провокациите, пред които е изправена Москва при възпроизвеждането на напреднали технологии.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР