Преди няколко години зоопарк във Великобритания стана пословичен заради петте

...
Преди няколко години зоопарк във Великобритания стана пословичен заради петте
Коментари Харесай

Тези папагали не спират да псуват: Ще се научат ли да се държат прилично или ще покварят и останалите?

Преди няколко години зоопарк във Англия стана легендарен поради петте си папагала, които не спираха да ругаят. Сега още три птици в Lincolnshire Wildlife Park са развили същия неприятен табиет и чиновниците на зоологическата градина са измислили опасен проект за справяне с неприятното им държание.

„ Поставихме осемте псуващи папагала с 92 такива, които не псуват “, споделя Стив Никълс, изпълнителен шеф на парка, пред Иси Роналд от CNN.

Като интегрират бъбривите птици в по-голямото ято от възпитани папагали, те се надяват, че положителните обноски на групата ще се отразят добре върху нарушителите.

Сагата с псувните почнала през 2020 година, когато пет африкански сиви папагала – Били, Елси, Ерик, Джейд и Тайсън – били дарени на парка за диви животни в източна Англия. Петте птици с неприятни обноски наподобява се подстрекавали една друга, което предиздвикало чиновниците да ги разделят.

Но изолацията не била задоволителна, с цел да реши казуса. Още три нови дарени птици – Капитанът, Шийла и различен Ерик – също развили склонността да крякат хули. Този път, вместо да ги държат настрана, чиновниците на зоологическата градина са решили да спрат псувните, като слагат папагалите в по-голяма група.

„ Хората считат, че папагалите са шумни птици, само че те приказват много безшумно “, споделя Никълс пред Кевин Шусмит от BBC News. „ Надявам се с помощта на общия звук на стадото ругатните да бъдат заглушени. “

Около 30 от папагалите в парка за диви животни издават звуци, които звучат като камион на заден ход, а други имитират микровълнови. Никълс се надява, че новите попълнения ще научат безобидните звуци и ще се откажат от ругатните.



Разбира се, проектът може да има и противоположен резултат: какво ще стане, в случай че осемте псуващи папагала покварят цялото ято?

„ Съществува рискът да се окажем със 100 псуващи папагала, след този опит “, споделя Никълс пред BBC News. " Само времето ще покаже какъв ще е резултатът. "

Междувременно чиновниците са сложили огромни знаци, предупреждаващи гостите, че може да чуят непристоен език. Досега обаче никой не се е оплакал. Ако не друго, колоритният речник на птиците оказва помощ да се поддържа настроението занимателно измежду мрака разстелил се навсякъде в света, споделя Никълс.

„ Никога не писва папагал да ви споделят да се разкарате “, споделя Никълс пред BBC News. „ Не можеш да не се разсмееш. “

Папагалите се научили да ругаят, като имитирали тъкмо човешки гласове, което значи, че някои от птиците имат мъжки гласове, до момента в който други имитират женски, съгласно CNN. Тъй като хората са склонни да произнасят хули с явен и предсказуем звук, папагалите улавят тези изрази елементарно.

Говоренето - и псуването - не е единственото умеене, което папагалите могат да усвоят. Някои също са се научили да пеят. Паркът за диви животни е дом на друга птица, наречена Чико, която е известна с имитацията си на песента на Бионсе „ If I Were A Boy “.

Африканските сиви папагали са доста интелигентни, което им оказа помощ да станат най-популярните домашни любимци в света, съгласно National Geographic. При опити птиците извършват когнитивни задания на равнища оттатък тези на 5-годишни деца.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР