Преди 5 години Мадлен Божилова напуска високоплатена работа в Дубай

...
Преди 5 години Мадлен Божилова напуска високоплатена работа в Дубай
Коментари Харесай

От Дубай в Своге, за да изработваш автентичната кюстендилска носия

Преди 5 години Мадлен Божилова напуща високоплатена работа в Дубай и се връща в Своге, с цел да прероди направата на достоверната кюстендилска носия.

Сред шумата, изпълнила гориста околност над Своге, стартира Пътят на коприната. Тук през пролетта дребните черничеви дървета таман разпукват зелените си листа, а с повишаването им се образува пашкул, от който се издърпва нишката за направата на антични гайтани. Гайтани, красили фините тела на българките епохи наред.

Тя е от борбените дами, които обикалят света в търсене на своето самопризнание. Дълги години Мадлен Божилова е архитект на ръчно направени дизайнерски подове в Дубай и Милано, само че взема решение да се реалокира дружно със брачна половинка си близо до родната къща на своите предшественици, на село, където преоткрива направата на достоверната кюстендилска носия.

„ Казват, че носията трансформира ориста. Реших да избягам от цивилизацията и да се установя на място покрай природата. Това е мястото, където съм родена, където е израснал татко ми. Реших тук да си построя къща напълно от началото, от самите основи до покрива ", споделя Мадлен Божилова.

За възобновяване на скъпата техника за направа на златно бикме тя получава и наградата от ЮНЕСКО " Живо човешко богатство ".

Днес мечтае да съобщи занаята и на идващите генерации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР