Преди 36 милиона години поне 1 вид пингвини е бил

...
Преди 36 милиона години поне 1 вид пингвини е бил
Коментари Харесай

Откриха гигантски праисторически пингвин

Преди 36 милиона години най-малко 1 тип пингвини е бил висок колкото индивида, и е бил обагрен в алено и сиво, откриха учени от Съединени американски щати.

Откритият неотдавна тип, именуван воден крал, засенчва птичата еволюция, настояват експертите.

Пингвините наскоро са станали черно-бели, и то в резултат на плуване, а не за камуфлаж. Заедно с най-малко още два типа праисторически пингвини, вкамененостите са открити в Перу през 2007 година, само че са оповестени едвам през днешния ден.

Учените са разкрили пера от крилете и по-малки пера от тялото на високия 1.50 метра тип пингвин. Най-високите познати модерни пингвини са високи 1.20 метра.

„ Открихме, че началото на крилото му е сиво, а вътрешната част е червено-кафява ”, твърди академик Джулия Кларк, палентолог от университета Остин в Тексас.

Но екипът няма задоволително пера от водния крал, с цел да дефинира цвета на цялото му тяло. „ Не можем да определим целия цвят на пингвина към момента, нито да кажем кои пера биха могли да бъдат част от по-светла шарка на пингвина – като очните и шийните пера на някои настоящи типове пингвини – такива като рокхопър-а ”, твърди Дан Ксепка, палентолог от университета в Северна Каролина.

Но частици от костите демонстрират, че тази избрана вкамененост е на изцяло пораснал пингвин, и по тази причина намирането на сиви и кафяви черти е изненада.

Екипът е направил откритието, когато са съпоставени микроскопични пичментични пакети, наричани мелансоми, във вкамененостите на перата със мелансоми от настоящи пингвини. Базирайки се на вкаменените мелансоми и техните форми и величина, учените съумели да дефинират истинските цветове на перата.

Откритието бележи първият път, в който са открити пера и вкаменелости от праисторически пингвин. Това също е първото непосредствено доказателство, което учените имат, че сегашните цветове на пингвините са добити неотдавна.

Защо тогава пингвините са почернели? Може би е отговор към новите хищници, които се хранят с пингвини – като тюлените, считат учените.

Това е феномен, именуван контраоцветяване. Белият цвят на коремите на пингвините ги слива със слънцето от хищници, гледащи ги от дълбините, а черният тил ги слива с тъмното дъно, когато див звяр ги дебне от горната страна.

От друга страна меланосомът допуска, че тази шарка е непряк резултат от дейния воден живот на пингвините. Меланосомът на водния крал има сходна конструкция и организация като тези на живи птици, които имат кафяви и червени пера, в това число и зебрените шарки.

Но вкаменелите пигментични пакети са доста разнообразни от тези на живите пингвини, които имат по-големи и по-кръгли меланосоми, които са вързани дружно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР