Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни

...
Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. задължения, може да ни
Коментари Харесай

Община Средец предприема важни стъпки за решаването на най-наболелите проблеми на местните хора

Предходната администрация е натрупала 1.8 млн.лв. отговорности, може да ни блокират сметките, сигнализира кметът

- Г-н Кичев, през днешния ден по време на постоянната сесия докладната бележка за фотоволтаиците, която от предходния мандат е съществена тематика на ОбС-Средец, не бе входирана, макар настояването на хората и на един общински консултант. Каква е повода?

- Достатъчно ясно беше обяснено в залата за какво не е входирана, решението не е мое. Председателят ясно се обоснова. Причините са, че има периоди, в които би трябвало да бъде входирана докладната и съм сюрпризиран. Общинските съветници добре знаят това и като че ли преднамерено изчакаха крайният период да изтече. Това е неприемливо заради аргументи, разказани в правилника им за работа. Няма неотложност, няма и необходимост. Това е едно на ръка. От друга страна, юристконсултът на Общината адв. Ирина Камбурова посочи и сериозна причина – текат каузи в тази връзка и не е редно Общинският съвет да взима решения по проблеми, които се вземат решение в съда. Това е основанието, само че аз отново ще подчертая – в тази ситуация нямам отношение.



- Разглеждана е в комисиите в сегашния мандат?

- Поставен беше въпросът и на комисии и беше взето решение да не се позволява да влезе в дневния ред.

- Какво е действителното финансово положение на Община Средец все още? Въпреки че сте срещу тази процедура, имаше докладна за продажба на общинска земя и вие самият казахте, че е неотложно. Дори заговорихте за това, че има догадка, при която може да бъде блокирана сметката на Общината поради отговорности.

- Не е положително финансовото ни положение. Не е завършил на цяло одитът на документите от предходното управление, който аз назначих, само че към този момент излизат данни. Най-притеснително е, че имаме огромни отговорности в размер на 1.8 млн.лв. Това са остарели отговорности към снабдители и компании, част от които започнаха да ни тормозят и притискат съществено. Пускат ни наши контрагенти писма със закани за правосъдни каузи и запори,  към този момент се тормозим действително, тъй като в действителност могат да бъдат блокирани сметките на Общината.



- По време на сесията изразихте подозрения в истинността на доклада на МБАЛ-Средец. Заговорихте, че работи на загуба, макар заключенията са позитивни.

- Не желая да влизам в елементи, тъй като следва изключителна сесия на Общинския съвет. Ако не е изключителна, то най-късно на майската сесия ще има отчет от прокуриста на болничното заведение и там ще има разкрития, които ще бъдат смущаващи. Отчетът е нереално изработен. Не е възможно 92% от общия доход на болничното заведение да се харчи за Фонд Работна заплата. А самата болница да регистрира субсидиите  от страната и даренията от Общината като доход.

- Какво е бъдещето на болничното заведение?

- Искаме да се развива и това беше концепцията ни, с цел да издействаме пълномощник. Трябва да установим действителното финансово състояние на лечебното заведение. Виждаме извънредно завишаване на фонда за работни заплати – суми, които не са присъщи даже за лечебни заведения от ранга на УМБАЛ-Бургас. Няма да уточнявам тъкмо за какви суми приказваме, само че картината е неприятна в действителност. Опитвам се да запазя положителния звук, мъчно ми е.

- Кои са най-важните инфраструктурни планове, върху които в този момент се работи в община Средец и има ли застрашени от незавършване обекти поради финансовото положение на общината?

- Това, което е заложено по финансовата стратегия ще бъде изпълнено. Правителството  одобри финансиране от 15 млн.лв. по Републиканския бюджет. Донякъде успяхме да спазим периодите. Входирали сме за ремонт част от уличната мрежа в град Средец, това е и утвърдено с подписани съглашения. Предстои сключване за ремонт на водопроводната мрежа в селата Загорци и Светлина, както и ремонт на четвъртокласен път. Имам уверението, че до дни ще бъда извикан да завършваме съглашението с Министерство на регионалното развитие. Търсим разновидности и за външно финансиране. Не сме спрели да мислим, само че проблемите са доста, повярвайте ми. Лошото е, че няма да можем да включим замяна на 100%, само че по-голямата част от водопровода ще бъде заменена. Предвиждаме и за други села на по-късен стадий. Ще се извърши и сондаж в Момина Църква, защото сушата чука на вратата. Това е сериозен проблем, Странджа е безводна и с всяка година обстановката се утежнява.

- Хубаво предложение имаше от съветниците от ЗС „ Александър Стамболийски “ за ремонт на обредния център и то се одобри. Трудно е да се повярва, че от 90-те години на предишния век насам в Средец няма зала „ Тъжни ритуали “ при погребения.

- Абсолютно поддържам тяхната концепция. Наистина и за мен е мъчно да допускам. Това го коментирахме още по време на предизборната акция. Имаме концепция там да се отвори и дарителска сметка, която да помогне в допълнение. Мисля, че прогнозните стойности, за които говореше сътрудника Гошо Атанасов в размер на 500 000 лева са повишени и няма да коства чак толкоз пари. Другата седмица ще създадем обследвания на обекта и ще забележим с какви средства действително би трябвало да се запасим. 

- Самите вносители на докладната предложиха корекции – от 2024 година до 2025 година Тогава ли в действителност може да стартира ремонтът на обредния център?

- Първоначално желаеха да се внесе актуализация на бюджета за тази година, само че това няма по какъв начин да се случи. Затова самите те схванаха и внесоха корекциите на днешната сесия. Както споделих, бюджетът е една хартийка, на която пишем доходи и разноски, само че това в нашия случай е доста релативно. Затова в случай че беше останала докладната в първичния тип, щяхме да я приемем, само че нямаше да можем да я осъществим. Ще забележим действителната сума, която ще е нужна и ще забележим какво ще се събере като дарителство и ще преценим. Няма да се учудя да може да се случи и  в рамките на тази година.

- В община Средец има ли проблем с ВиК асоциацията? Стана ясно, че има общини в Бургаско, които даже са заплашили да излязат от Асоциацията. 



- Навсякъде има проблеми, главно при приемане на техните капиталови стратегии и при ремонтите след техните поправки, тъй като са длъжни да го вършат, а не го вършат. Оправдават се с наетите от тях компании, че те имали правила, че не можело просто по този начин да работят, а трябвало да се събере избран размер преди да стартират. Да, само че по тази логичност избрана улица може да стои 3 или 4 години в окаяно положение. Тези неща през вчерашния ден ги поставихме пред регионалния шеф и работим. Сега нямаме улици в толкоз неприятно положение, само че имаме дребни сектори, които са фрапиращи и се принуждаваме със лични средства да ремонтираме, тъй като е неприемливо да стоят по този начин.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР