Православната църква, българският народ изгуби един мъдър и много смирен

...
Православната църква, българският народ изгуби един мъдър и много смирен
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Българският народ изгуби един много мъдър и смирен човек в лицето на патриарха

Православната черква, българският народ изгуби един умен и доста преклонен човек в лицето на патриарх Неофит. Дано неговите следовници да запълнят тази празнота, която идва след неговата кончина. Това сподели в " Денят стартира " на Българска национална телевизия проф. Георги Вълчев, ректор на Софийския университет " Свети Климент Охридски ".


" Що се отнася до неговото значение и роля в университетския живот на Софийския университет, той ще остави неизлечима следа. Неговото име се свързва с възобновяване на Богословския факултет в университета, многочислени прояви, преподавателскта му активност. Той беше човек отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвремениия свят. Човек, отворен към новостите в науката, той беше един прелестен мост, образец по какъв начин обичайното религиозно опознаване на света може да се впише в актуалните трендове на търсенето на познанието. Това е огромна загуба за Богословския факултет и за нашия Софийски университет " Свети Климент Охридски " ", сподели проф. Вълчев.

Ректорът разяснява и концепцията за отпадането на таксите за студенти и докторанти.
" Надали това ще докара до по-добро качество на висшето обучение. Всяка една обществена мярка, която прави достъпът до висше обучение по-голям, няма по какъв начин да бъде отречена. Но дали тази мярка ще докара до задачата, която се пропагандира през нея. Няма по какъв начин да мислим, че " безплатното " обучение е в действителност гратис. То ще се заплаща, само че от страната, от данъкоплатците. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР