Правнообвързващите промени, които британският премиер Тереза Мей заяви, че е

...
Правнообвързващите промени, които британският премиер Тереза Мей заяви, че е
Коментари Харесай

Главният правен съветник на Великобритания: Тереза Мей не е договорила нищо обвързващо

" Правнообвързващите " промени, които английският министър председател Тереза Мей съобщи, че е договорила в съглашението за Брекзит, не са въобще правнообвързващи, постанови главният правен консултант на английското държавно управление Джефри Кокс.

На среднощна конференция Мей заяви, че е договорила " правнообвързващо " решение с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер по отношение на статута на границата сред Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит - въпросът, който беше и основната причина препоръчаната от Мей договорка през януари да бъде отхвърлена с най-голямото болшинство в историята на английския парламент.

След като прегледа обновеното съглашение за Брекзит, основният прокурор на Обединеното кралство Джефри Кокс съобщи, че измененията нямат правна тежест и Англия към момента може да остане " заклещена " в защитния механизъм.

Според съглашението границата сред двете страни ще остане отворена по силата на " защитен механизъм " в интерес на Европейски Съюз, който може да бъде преустановен единствено по взаимно единодушие. Според поддръжниците на Брекзит по този метод Англия може да остане вързана към митническите правила на Европейски Съюз вечно. Ако пък границата бъде затворена, това би могло да наруши нежния баланс сред католици и протестанти, реализиран от съглашението от Добрия петък.

Снощи Мей съобщи, че с Юнкер са договорили " правнообвързващи " промени в съглашението, които могат да бъдат употребени като юридически инструмент, при положение на опити от страна на Европейски Съюз Англия да бъде арестувана в режима на защитния механизъм вечно. Според новото съглашение Европейски Съюз и Англия ще би трябвало да договорят какво ще замести механизма до края на декември 2020 година

Становището на Кокс, че контрактуваното не трансформира нищо, ще изиграе основна роля за метода, по който ще се развие вотът в английската Камара на общините по отношение на съглашението тази вечер. Още през декември Кокс изрази мнение, че Обединеното кралство няма по какъв начин да приключи ангажимента по свое убеждение и че няма юридически способ, който да подсигурява, че механизмът няма да бъде прибавен за неопределен срок. 

Депутати от ирландската Юнионистка партия обявиха, че ще прегледат документа " ред по ред " преди да решат дали да поддържат препоръчаната договорка. Депутатът от Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог, който управлява авторитетната про-Брекзит " Група за европейски проучвания ", също разгласи, че мнението на Кокс е основно. Той въпреки всичко акцентира, че крайното решение е политическо и би трябвало да бъде взето от депутатите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР