Правителството оповести отново териториалните планове за справедлив преход на областите

...
Правителството оповести отново териториалните планове за справедлив преход на областите
Коментари Харесай

След 2035 г. не се очаква въглищните мощности да имат значима роля в енергийния микс на България

Правителството оповести още веднъж териториалните проекти за обективен преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Именно поради тези признати проекти сега миньори и енергетици стачкуват към този момент четвърти ден с блокади на съществени пътни артерии, като Прохода на републиката и автомагистрала " Тракия ".

Причината е, че хората от въглищните райони не са удовлетворени от препоръчаните преструктурирания и се притесняват да не останат без работа.

От териториалните проекти излиза наяве, че след 2035 година не се чака въглищните мощности да имат значима роля в енергийния микс на България след 2035 година С възходящата роля на производството на електрическа сила от нискоемисионни източници, в прехода се чака 80% понижение на излъчванията на CO2 в енергийния бранш до 2030 година спрямо 1990 година и над 90% понижение на излъчванията на CO2 в енергийния бранш от 2035 година нататък.

Въгледобивните действия, производството на сила от въглища (включително електрическа сила, топлинна сила и пара), доставката на профилирано минно съоръжение и спомагателните действия в минното дело се смятат за затихващи браншове. В отчета написа още, че те би трябвало да се трансформират в Производство на чиста сила от възобновими енергийни източници и подкрепяне на създаването на зелен водород; Производство, дистрибуция, поддръжка и преработване на устройства за предпазване на енергия; Доставчици на профилирани съоръжения за произвеждане на електрическа енергия, машини, съоръжение, програмен продукт и елементи.

Посочва се и кои ще бъдат най-засегнатите общини от прехода към неутрална стопанска система - Стара Загора, Раднево и Гълъбово, като наранени са още три области - Ямбол, Сливен и Хасково, защото енергийният комплекс " Марица Изток " (който включва четирите ТЕЦ-а- " Ей И Ес Марица Изток I ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД, " Контур Глобал Марица Изток 3 " АД, Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД и " Мини Марица-изток " ЕАД) събира пътуващи от други административни области ‒ Ямбол, Сливен и Хасково.

За област Кюстендил най-засегнати са общините Бобов дол, Дупница и Кюстендил, а наред с община Перник другата наранена община в региона във връзка с схемата за търговия с излъчвания (СТЕ) е Радомир.

Посочва се още, че заетите в тази промишленост служащи ще бъдат обучавани и преквалифицирани в региона на чистата сила и енергийната успеваемост, включително обвързвано с фотоволтаични панели, електрическо съоръжение и елементи за фотоволтаични панели, кабели, инвертори, железни рамки за фотоволтаични системи, хидролизатори за водород, в допълнение съоръжение за водороден газ, геотермално съоръжение - тръби, вентили, автоматика и други, съоръжение.

За Стара Загора са посочени две съответни години - 2030 година (намаляване на излъчванията от въглищни ТЕЦ) и 2038 година (най-късната планувана дата за привършване на поетапното извеждане от експлоатация). През 2030 проектът за този район планува да бъдат разкрити 12 хиляди различни работни места, а до 2038, когато се възнамерява окончателното извеждане от употреба на въглищните централи - още 15 хиляди работни места.

Намаляването на производството на електрическа енергия от въглища се чака да бъде съпроводено със заменяне с нови мощности. Стара Загора към този момент е записана като водеща самодейност за " Водороден хъб на Европейски Съюз " и като атомна котловина. Икономиката, основана на водород, се преглежда като стратегически приоритет за преобразуването на район Стара Загора.

Изредени са и компаниите, които са подали капиталови планове до 15 септември т.г. Отбелязано е обаче, че те по никакъв метод не са ангажиращи за опцията или размера на финансиране от Фонда за обективен преход. Присъствието на компаниите в индикативния лист не обезпечава финансиране и не води до каквото и да било преимущество. Всички планове, финансирани със средства от Фонда за обективен преход, ще бъдат избирани вследствие на открити, транспарантни и конкурентни процедури отворени за всички огромни предприятия, е записано в проектите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР