Правителството на Замбия оттегли пенсионните обезщетения и привилегиите на бившия

...
Правителството на Замбия оттегли пенсионните обезщетения и привилегиите на бившия
Коментари Харесай

Едгар Лунгу: Бившият президент на Замбия е лишен от пенсионни обезщетения

Правителството на Замбия отдръпна пенсионните компенсации и привилегиите на някогашния президент Едгар Лунгу след решението му да се върне към дейната политика. < /p>

Г-н Лунгу загуби президентския пост от Хакаинде Хичилема през 2021 година, след което разгласи пенсионирането си.

След шест години на поста той напусна страната, изправена пред съществени стопански проблеми, като най-задлъжнялата нация в Африка.

Завръщането му в политиката слага началото на тежка президентска конкуренция през 2026 година.

Бившият президент към този момент е бил известен за незабавното лишаване на пенсионните му компенсации и привилегии, съгласно държавния представител Корнелиус Мвитва.

Той сподели, че в закона е ясно посочено, че някогашните президенти, които се върнат в политиката, ще изгубят своите преимущества.

Като пенсиониран президент, господин Лунгу имаше право на трима чиновници по сигурността, дипломатически паспорт, три държавни коли, обзаведена къща, здравна застраховка и разноски за заравяне след гибелта му.

Той също се ползваше с имунитет против правосъдно гонене.

На конференция в сряда господин Mweetwa сподели, че някогашният водач в този момент ще бъде третиран с " тъждество на закона ", тъкмо както всеки различен възрастен жител на страната.

Г-н Лунгу се стреми да завоюва от възходящото неодобрение от продължаващите стопански компликации в страната при неговия правоприемник.

Групи на гражданското общество също показаха угриженост по отношение на това, което те описаха като „ стесняване “ на свободите на човешките права в страната.

Докато разгласи политическото си завръщане предходната седмица, господин Лунгу сподели, че се завръща, с цел да се бори за и пази демокрацията в страната.

Той също по този начин даде обещание да избави своята фракционизирана някогашна ръководеща партия Патриотичен фронт от колапс. Правителството заплаши да дерегистрира партията поради разногласия в управлението.

Правителственият представител отхвърли неотдавнашното изказване на господин Лунгу, че последователите на ръководещата Обединена партия за национално развиване (UPND) са го набелязали.

Той разказа забележките на господин Лунгу, че животът му е бил застрашен, като „ елементарна подправена паника “, като сподели, че някогашният водач е в сигурност „ както всеки различен жител “.

Г-н Лунгу обаче беше предизвестен против конфронтационна политика против държавното управление на президента Хичилема.

Миналия месец господин Лунгу беше предизвестен да не бяга на публични места, като полицията разказа седмичните му тренировки като „ политически активизъм “.

Не е ясно дали имунитетът му против правосъдно гонене ще бъде отстранен.

Парламентът на Замбия лиши правото на имунитет на двама някогашни президенти - Фредерик Чилуба през 2002 година и Рупиа Банда през 2013 година

Някои членове на ръководещата UPND приканват за унищожаване на неговия имунитет и наказателно гонене за хипотетична корупция по време на неговото ръководство. Г-н Лунгу сподели, че обвиняванията са политически стимулирани.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР