Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в

...
Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в
Коментари Харесай

Извънредно положение в Хаити след масово бягство от затвор

Правителството на Хаити разгласи изключително състояние и комендантски час в столицата Порт о Пренс. Мерките бяха взети, откакто над 3 500 лишени от независимост избягаха от затвор, атакуван от въоръжени банди.

Извънредното състояние е въведено за период от 72 часа, с опция за удължение на територията на Западния окръг, в който се намира столицата Порт о Пренс.

След нападението против националния затвор на Хаити в столицата  там са останали единствено 100 от 3700 души, излежаващи присъди.

Насилието в карибската страна доближи нов връх, откакто краткотрайният президент Ариел Анри посети Кения в опит да контракти интернационална полицейска интервенция.

В отсъствието му бандите сковаха публичния живот в елементи от хаитянската столица. Според държавното управление са били убити няколко чиновници на реда. Очаква се кенийското държавно управление да изпрати 1000 служители на реда в Хаити да спомагат за нормализиране на ситуацията.

Има известия, че в препълнения затвор са били арестувани няколко водачи на банди, както и обвинени по отношение на убийството на президента Жовенел Моиз в резиденцията му през юли 2021 г. 

След убийството обстановката със сигурността в Хаити се утежни фрапантно. Според оценки на Организация на обединените нации незаконни групи управляват към 80% от хаитянската столица и от ден на ден уголемяват въздействието си в други елементи на страната. По данни на Организация на обединените нации несигурната обстановка с доставките обрича на апетит съвсем половината от 11-те милиона поданици на Хаити.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР