Правителствени субсидии насърчават изграждането на малки соларни инсталации в Полша

...
Правителствени субсидии насърчават изграждането на малки соларни инсталации в Полша
Коментари Харесай

Бумът на соларните инсталации е изпитание за енергийната мрежа в Полша

Правителствени дотации предизвикват построяването на дребни слънчеви съоръжения в Полша и триумфът е налице - конфигурирани са 5,4 гигавата мощности, при минимална цел за слънчеви панели с мощ 5 гигавата до 2025 година. Но непредвиденият взрив стартира да се трансформира в проблем, написа европейското издание Politico, съобщи Investor.

Според изискванията на схемата държавното управление отпуска 3000 злоти (660 евро) за създаване на съоръжения с мощ от 2 до 10 киловата. Потребителите могат да получат гратис 80% от електрическата енергия, която не са потребили, когато слънчевите панели не работят. По този метод полските семейства трансформират енергийната мрежа в лично оборудване за предпазване на сила, което затруднява салдото.

Към момента в Полша има конфигурирани 700 хиляди слънчеви съоръжения по домовете, само че упованията на Министерството на климата и околната среда чака до края на годината техният брой да надвиши 1 млн.

Успехът на държавната стратегия обаче слага на тестване енергийната мрежа. И в този момент държавното управление се чуди по какъв начин да спре дотациите, само че да резервира атрактивността на слънчевите съоръжения по домовете. В момента схемата е една от най-благоприятните за семействата в целия Европейски Съюз, разясняват полските управляващи.

Една от готвените промени е методът, по който се употребява непотребената електрическа енергия. Предложението е потребителите да продават непотребната сила по пазарни цени, а по-късно, когато се наложи да купуват - това също да става по пазарни цени.

Вероятно новите условия ще бъдат показани през януари 2022 година. Но лобисти на слънчевата промишленост в страната считат, че дотациите би трябвало да бъдат непокътнати непременно, написа Investor.

За Полша проблемите, които носят възобновимите енергийни източници, са нещо ново. Около 70% от електрическата енергия в страната се създава от въглища и политиката на ръководещата партия " Закон и правораздаване " във връзка с зелената сила не е съответна.

Управляващите не предизвикват развиването на офшорните вятърни паркове, при които балансирането е по-лесно. Така Полша не съумя да покрие задачите на Европейски Съюз 15% от крайното енергийно ползване да бъде покрито от ВЕИ до 2020 година.

Сега, с взрива на слънчевите съоръжения и свиването на полската стопанска система поради пандемията от ковид, Варшава наподобява се приближава оптимално до европейските цели. Но този растеж не е по никакъв начин здравословен за енергийната система - единствено за година солараните съоръжения се усилват с 200% или 4 гигавата. По този метод страната се подрежда на четвърто място по агресия на слънчевите мощности след Германия, Нидерландия и Испания през 2020 година. Тези данни бяха разпространяване от лобистката група Solar Power Europe.

В Полша най-бързо пораства сегментът на най-малките - домашни съоръжения. Наред с потребността от от ден на ден средства за дотации, това извади на ярко и дългогодишното закъснение на модернизацията на енергийната мрежа на страната.

Без рационализация Полша може да се окаже в спешно състояние с растящия брой съоръжения, считат в страната. Възможно решение е дребните съоръжения да бъдат съпровождани и със уреди за предпазване на сила.

Експертите разясняват, че Полша има потребност от принадлежности като динамично тарифиране, както и понижаване на пика на производството посредством предпазване на сила. Това може да усъвършенства салдото на доставките и потреблението на сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР