Правителствата на САЩ и Австралия правят опити да приложат принципите

...
Правителствата на САЩ и Австралия правят опити да приложат принципите
Коментари Харесай

Китайско външно министерство: САЩ и Австралия се опитват да приложат нова доктрина на Монро в южната част на Тихия океан

Правителствата на Съединени американски щати и Австралия вършат опити да приложат правилата на " новата теория Монро " в южната част на Тихия океан. Това заяви в сряда на постоянен брифинг представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин, предава ТАСС.

„ Съединените щати и Австралия би трябвало да почитат свободата и правото на островните страни в южната част на Тихия океан да следват самостоятелна политика на дипломация и съдействие. Усилията за прокламиране на „ нова теория на Монро “ в южната част на Тихия океан са непопулярни и няма да съумеят “, сподели той.

Дипломатът означи, че съдействието сред Китай и Соломоновите острови в региона на сигурността е в цялостно сходство с интернационалното право, а Съединени американски щати и Австралия демонстрират политика на двойни стандарти по отношение на Китай. Той също по този начин уточни, че подписването от Австралия, Обединеното кралство и Съединени американски щати на тристранното съглашение AUKUS, което планува трансфер на технологии за нуклеарни подводници, „ отваря кутията на Пандора в Азиатско-тихоокеанския район “.

Доктрината на Монро е дефинирана в Съединените щати при започване на 19 век. Тя се основаваше на концепцията за недопустимостта на присъединяване на страните от Западното полукълбо в споровете на европейските страни и намесата на европейските сили във вътрешните работи на страните от Западното полукълбо, само че на процедура постоянно служи за оправдаване на водачеството на Съединени американски щати в района, намесата във вътрешните работи на страните и експанзионизма.

Споразумение със Соломоновите острови

На 19 април представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин съобщи, че Китай и Соломоновите острови са подписали рамково съглашение за съдействие в региона на сигурността. Премиерът на Соломоновите острови Манасех Согаваре удостовери това изказване и прикани страните от Тихоокеанския район да зачитат суверенните ползи на неговата страна и интернационалното право, в сходство с условията на което е подписано съглашението за сигурност сред Хониара и Пекин.

На 22 април Белият дом предизвести, че Съединените щати ще реагират, в случай че КНР разположи китайски военни уреди в тази страна по силата на съглашение за съдействие в региона на сигурността със Соломоновите острови. В същия ден архипелага посети американска делегация, в която участваха Кърт Кембъл, координатор за индийските и тихоокеанските райони в Съвета за национална сигурност на Белия дом, Даниел Критенбринк, помощник-държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, представители на Пентагона и Американската организация за интернационално развиване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР