Прави впечатление тревожно нарастващата численост на дивите котки в Беленските

...
Прави впечатление тревожно нарастващата численост на дивите котки в Беленските
Коментари Харесай

Нашествие на диви котки в горите около Бяла

Прави усещане обезпокоително възходящата бройка на дивите котки в Беленските гори, оповестиха от Съюза на ловците и рибарите в България. От 95 през предходната година в този момент към този момент са 114. Въведената възбрана за лова им, по гледище на европейските институции, обаче си остава и това значи, че и отсега нататък този див звяр ще предизвиква от ден на ден пакости в дивата природа.

Числеността на благородния елен нараства и това се вижда за поредна година от извършената пролетна таксация на дивеча в ловностопанските региони на ЛРС-Бяла, Русенско. За повече информация, основана на обстоятелствата, се обърнахме към ръководителя на ЛРС-Бяла Живко Брашнаров. Той ни даде съответни данни за тази и миналата година, с цел да има база за съпоставяне.

При позволен ресурс от 242 благородни елена тази година в Беленските гори са преброени 516, което е повече от двойно. За съпоставяне, при миналогодишната таксация са регистрирани 448 индивида. През 2023 година за отстрел са избрани 68 животни, а в този момент проектът е вдигнат до 95. Вижда се, че популацията на благородния елен трайно нараства и това евентуално ще има своето отрицателно отражение, щом отиваме към свръхпопулация. Такава картина се следи и при други сдружения от района.

При дивата свиня също се вижда наклонност на растеж, само че много муден, което я оставя надалеч от допустимите правила. При позволен ресурс от 340 индивида през 2023 година са преброени 87 животни и толкоз планувани за отстрел. Планът е изпълнен стопроцентово. При тазгодишната таксация са записани в наличност 102 диви прасета и тази цифра е заложена като проект за идващия сезон.

При сърната обстановката е такава: през 2023 година позволен ресурс 1038 индивида, преброени 834, употребени 38. През тази година са преброени 873, а планувани за прилагане 38.

Хищниците в Беленските гори са доста и по всичко наподобява популацията продължава да пораства. Преброените в този момент чакали са 630 при 408 при миналогодишната таксация. Лисиците са били 350 предходната година, като числеността им се резервира и тази година.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР