Пратена локация по телефона с местоположението на склад, където трябвало

...
Пратена локация по телефона с местоположението на склад, където трябвало
Коментари Харесай

Локация на склад за нелегални цигари свързва Паскал със задържаните за подкупи и пране на пари

Пратена локация по телефона с местоположението на склад, където трябвало да отиде ТИР с незаконни цигари, свързала мистериозния Николай Николов - Паскал с хората, арестувани като участници в групата за контрабанда, подкупи и пране на пари.

Според прокуратурата участници в нея са шефката на Агенция “Митници ” Петя Банкова, някогашният шеф на Агенцията по риболовство и аквакултури Марин Димитров и синът му Стефан. Тримата бяха арестувани при акция на ДАНС и Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК). В четвъртък бяха упрекнати и прокуратурата постанови 72 часа арест. В събота държавното обвиняване ще изиска Софийският градски съд да им наложи непрекъснат арест.

Според проверяващите същинската връзка с Паскал бил точно синът Стефан Димитров. Той беше задържан в София, а татко му Марин в родното Хасково. В телефона на Стефан Димитров била открита местоположението на склада, пратена от Паскал по мобилно приложение. Самият Николай Николов, който от десетилетия прекарвал повече време край Кавала в Гърция, в сравнение с у нас, употребявал номера на прибалтийски страни, оповестява 24 часа.

След като иззели телефоните на упрекнатите, разследващите открили дейна преписка с есемеси сред тях. Пак близки до следствието настояват, че Стефан Димитров си пишел и с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който в четвъртък подаде оставка, а през днешния ден я отдръпна. 

По делото имало и употребявани специфични рарузнавателни средства (СРС), които в събота ще бъдат показани пред съда като материални доказателства.

Според прокуратурата незаконната група е работила от януари 2023 година до 3 април 2024 година Тя била “създадена с користна цел и за да прави контрабанда, изпиране на пари и корупционни закононарушения ”.

Разследващите разкрили и други връзки сред Паскал и арестуваните. Както “24 часа ” към този момент писа, образци от същите цигари, открити в арестувания тир, били открити и на адрес, където бил издирван Паскал, а и в офиса на татко и наследник Димитрови. Общо били арестувани 1501 мастербокса. Каква обаче е ролята на шефката на митниците, към момента не е ясно, тъй като досега публична информация няма. Прокуратурата разгласява сбито известие за обвиняванията в четвъртък, а от ДАНС и антикорупционната комисия не споделят нищо.

Неофициално се твърди, че Петя Банкова познавала Стефан Димитров, били открити и есемеси сред тях. Нейната адвокатка Аделина Натева твърди, че клиентката ѝ не познавала никого от другите арестувани. Преди да бъде отведена в антикорупционната комисия в сряда, самата Банкова, която е сестра на някогашния началник на “Вътрешна сигурност ”, а след това прокурорски асистент Стефчо Банков, изясни, че си водела балежка за контрабандните канали. Тя не познавала Паскал, даже отстранила хора в митниците, свързани с него.

Днес в ДАНС били извикани на разпит чиновници на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Какво са споделили, не е ясно, въпреки импровизирано да се твърди, че имало и свидетелски показания против Банкова. Според проверяващите обаче от конфискуваните документи от организацията ставало ясно, че когато през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево минавали тировете, за които се допуска, че са били на Паскал, част от чиновниците били командировани. Вероятно тези, които не били наясно със схемите или нямало да ги прикрият.

Това се наричало “осигуряване на ярък кулоар ”, от време на време имало и фиктивни инспекции.

А самият Николай Николов, апетитен за доста изтъкнат контрабандист от дълги години, продължава да тъне в неопределеност. Той е упрекнат задочно за присъединяване в незаконната група.

Макар и роден в Димитровград и с последно известна публична адресна регистрация в Хасково, Паскал от години не живее там, а в Гърция, или най-малко по този начин се твърди.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР