Позицията на БСП е ясна - не са налице достатъчно

...
Позицията на БСП е ясна - не са налице достатъчно
Коментари Харесай

Петър Витанов: Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство с Република Северна Македония

Позицията на Българска социалистическа партия е ясна - не са налице задоволително условия да позволим на Република Северна Македония да стартира договаряния, тъй като има редица двустранни въпроси, които към момента са неразрешени “, съобщи евродепутатът Петър Витанов в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

„ Важният въпрос е за какво се стигна дотук. През последните три години, заради непредвидливост, не се възползвахме от онази рамка, която даваше Договорът за добросъседство и другарство. В него за пръв път беше дефинирано понятието „ обща история “, за пръв път се планува основаването на мултидисциплинарна комисия, която да реши историческия въпрос.



Този контракт беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония като водоравен аршин – „ осъществяване на двустранни контракти за добросъседство “. Това обаче не се случи “, сподели още той.

„ Западните ни сътрудници от целия политически набор в този момент са изумени, тъй като през месец март ние дадохме зелена светлина на стартирането на договарянията. Българското държавно управление заблуждаваше обществото, че явно няма проблем с осъществяването на контракта “, безапелационен е ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал.

Той акцентира, че проблемите е трябвало да бъдат артикулирани на доста по-ранен стадий. „ Чакаше се до последния миг и се изконсумираха всички негативи. Един от тях е обвързван с антибългарските настроения, които се сътвориха в Република Северна Македония. Другият – с интернационалната изолираност, в която се сложи Борисов с шикалкавенето си.

Българската дипломация позволи да се стигне до подлагането на България под голям напън. Натискът и от страна на Франция, и от страна на Германия, е към Борисов, а не в посока на това господин Зоран Заев да извършва контракта “.

„ Повечето западни страни желаят процесът по разширението да продължи и в последна сметка ще се откри форма на съдействие с Република Северна Македония.

Ще се откри правно обвързващ механизъм, евентуално под формата на двустранно съглашение, който да подсигурява осъществяването на Договора за добросъседство, подхванатите ограничения и пътната карта за тяхното осъществяване. Това е единственият вид, с цел да може България да разреши да стартират договарянията “, уверен е социалистът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР